Interzicerea acțiunilor la purtător este prevăzută de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
În esență, odată intrată în vigoare această lege, efectuarea de operațiuni cu acțiunile la purtător existente a fost interzisă. De asemenea, interzisă este și emiterea de acțiuni noi la purtător. Asta înseamnă că acțiunile respective deja existente la 20 iulie 2019 trebuie convertite în acțiuni nominative în maximum un an și jumătate, termen care e aproape de împlinire.
„Acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi convertite în acţiuni nominative (...) şi actul constitutiv actualizat va fi depus la oficiul registrului comerţului”, este subliniat în lege. Persoanele care dețin acțiuni la purtător au avut 18 luni pentru a le depune la sediul firmelor care le-au emis. Mai exact, termenul-limită este 21 ianuarie 2021.
Dacă acțiunile la purtător existente la 20 iulie 2019 nu vor fi depuse la firme până la 21 ianuarie 2021, acestea vor fi anulate automat și capitalul social va fi redus în mod corespunzător. În cazul celor depuse, conversia trebuie făcută în exact același termen, altfel firmele vor risca dizolvarea. Potrivit Registrului Comerțului, în evidențele lor sunt actualmente 289 de societăți din toată țara care au acțiuni la purtăror, majoritatea fiind din București și Constanța.
„Neîndeplinirea, până la expirarea termenului [de 18 luni de la intrarea în vigoare a legii], a obligaţiei de conversie de către societăţile pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni atrage dizolvarea acestora. La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul, sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii. Cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond, instanţa putând acorda un termen în acest scop”, este explicat în actul normativ amintit.
Anterior apariției Legii 129/2019, legislația societăților prevedea că acțiunile pot fi nominative sau la purtător. Acțiunile la purtător puteau exista numai în societăți pe acțiuni sau în societăți în comandită pe acțiuni.
Comentarii articol (1)