Deficitul bugetar, de aproape 4 ori mai mare faţă de 2017
Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB în primele cinci luni din 2018, de aproape patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când deficitul a fost de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice, publicate miercuri pe site-ul instituţiei.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,9 miliarde lei, reprezentând 11,9% din PIB, au fost cu 12,7% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
S-au înregistrat creşteri comparativ cu perioada similară din 2017 în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+35,5%) şi din veniturile nefiscale (+11,4%).
Robor în sus din nou. Unde se va opri
Dobanda interbancară la 3 luni a crescut din nou miercuri, la 3,15% pe an. Cât de sus se poate duce?
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continua să se aprecieze miercuri pe piaţa interbancară, ajungând la 3,15% pe an, de la 3,14% cât era marţi, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR), informează Agerpres.ro.
O valoare mai mare a ROBOR la trei luni a fost înregistrată pe 7 mai 2014, respectiv 3,16% pe an.
Creditele la „Prima Casă” au ajuns o povară din cauza ROBOR
S-au bucurat de avansul mic şi de garanţia statului pentru creditul pe care l-au luat, dar avansul ROBOR îi afectează pe zeci de mii de români care s-au împrumutat prin Programul Prima Casă. Au ajuns să plătească... până la 44% din venituri drept rată lunară. Iar creşterea sumelor de plată pare să nu se mai oprească. Indicele ROBOR a ajuns la 3,15% - cel mai mare din ultimii 4 ani.
Avansul indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânda la cele mai multe dintre creditele cu dobândă variabilă, nu pare să-i fi descurajat astfel complet pe cei care îşi doresc să devină proprietari.
„Dacă mă refer la anul 2018, din totalul plafonului alocat de 2 miliarde de lei la zi a fost deja epuizat 62 la sută”, spune Gheorghe Lăpădat, director general adjunct FNGCIMM.
Comentarii articol (0)