Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
FMI revizuiește din nou în creștere estimările inflației din România pentru 2022 și 2023Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.
Aceste cifre se referă la inflaţia medie anuală. Când vine vorba de rata inflaţiei la finalul anului, FMI prognozează că, la sfârşitul acestui an, preţurile de consum din România vor afişa o creştere de 14,7%, urmând ca la sfârșitul lui 2023 să se reducă la jumătate, până la 7,7%.
Instituţia financiară internaţională şi-a revizuit, în sus, şi estimările privind deficitul de cont curent al României. Dacă în primăvară FMI miza pe un sold negativ de 7% din PIB în 2022, acum prognozează că acesta va urca până la 8,4% din PIB, urmând ca în 2023 să se reducă uşor până la 8% din PIB, faţă de o scădere până la 6,5% din PIB cât estima în primăvară.
Aurescu: România a primit un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile OmuluiAlegerea României pentru un nou mandat în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO) reprezintă o confirmare a recunoaşterii de care se bucură în cadrul organizaţiilor internaţionale cu activităţi în domeniu, precum şi a profilului ţării noastre
„de actor angajat şi credibil în forurile multilaterale, de apărător şi promotor al ordinii internaţionale bazate pe norme şi al statului de drept la nivel internaţional, inclusiv în contextul actual marcat de războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
„Experienţa ţării noastre în cadrul celor două mandate anterioare în CDO, precum şi dorinţa de a lucra constructiv pentru buna funcţionare şi eficientizarea acţiunii Consiliului au fost argumente suplimentare în sprijinul candidaturii ţării noastre în cadrul acestui organism important la nivelul ONU”, a afirmat şeful diplomaţiei române, citat într-un comunicat MAE.
ROBOR la 3 luni a depășit 8%Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 8,03% pe an, de la 7,99% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, scrie Agerpres.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17% pe an, de la 8,14% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,30% pe an, de la 8,29%.
Comentarii articol (0)