Buna ziua ! Am in acest moment un credit ipotecar cu dobanda variabila (incepand cu anul 2007 ) . Anul trecut datorita "crizei" mi s-a cerut sa merg la banca sa semnez noul desfasurator de plata intrucat dobonda a crescut . Am semnat fara probleme . Acum acesta banca a scazut dobanda foarte mult si a afisat si un mod de calcul al acesteia adica ROBOR + o marja a bancii . Am asteptat o luna dar nu am fost notificat de schimbare . AM sunat la banca si am intrebat cand se va modifica dobanda si la creditul meu . Cand se va preciza si in contractul meu modul de calcul al dobanzii . Nu am primit nici un raspuns pana acum .
Exista vreo metoda legata sa le cer modificarea dobanzii conform ofertei bancii actuale ? Adica nu inteleg cand creste se modifica la toti si cand scade se modifica numai la creditele noi ?
Este legal sa nu se precizeze modul de calcul al dobanzii ? Variabila inteleg ce inseamna dar in functie de ce anume ?
Multumesc anticipat tuturor celor care vor sa imi raspunda !
Buna ziua ! Contractele incheiate au valoare de lege intre partile semnatare , pe cale de consecinta daca acel contract initial nu a fost modificat prin acordul partilor ramane in forma si conditiile in care a fost incheiat . Chiar sunteti atat de naiv sa credeti ca bancile vor fi de acord sa-si micsoreze dobanda la creditele vechi !!! nu am auzit de asa ceva pana acum ... dar poate ma insel ...
Modul de calcul al dobanzii este in mod cert precizat in contractul incheiat si in actele aditionale subsecvente , fiind de fapt , elementul esential al contractului .
In primul rand va multumesc pentru raspuns ! In contractul semnat la sf .anului 2007 este specificat urmatorul lucru :
- dobanda variabila 11% .
A urmat o majorare a ratei prin 2008 . Atunci am semnat un nou desfasurator calculat dupa noua dobanda 13% . Nu s-a incheiat un nou act aditional . Am semnat desfasuratorul si am zis ca asa trebuie sa fie .
Acum ca banca a scazut dobanda , nu mai vrea sa faca acelasi lucru si pentru contractul meu .
In contract si in nici o hartie semnata cu banca nu scrie nicaieri cum se calculeaza dobanda . Se precizeaza doar ca este variabila si ca banca o poate modifica .
Conform unei ordonante de guvern din 2008 pentru protectia consumatorului nu se stipuleaza faptul ca dobanda variabila trebuie sa fie calculata in functie de un indice ROBOR , EUROBOR ... ???
Banca este OBLIGATA sa va scada dobanda daca este variabila (dupa cum inteleg)
Conform Oug 174/2009 toate contractele de credit trebuie sa contina formula dobanzii.
Multa lume nu stie iar proasta educatie financiara si educatia noastra comunista ne aduc la sapa de lemn.
Personal am facut urmatorii pasi (cu sau fara avocat):
1.Adresa la banca sa va aduca la cunostinta formula dobanzii si periodicitatea ei(indicator +marja fixa)
2.Reclamatie la protectia consumatorilor(care face ce poate)
3.Daca nu se rezolva in instanta.
ATENTIE
Cand incepeti sa-i "deranjati" cei de la banca vor scoate diverse propuneri unele atragatoare dar numai de moment(paine astazi foame maine).
Grija mare ce semnati!
Aici gasiti probleme similare:
p://www.financiarul.ro/2009/07/22/credit-teapa-de-la-bcr-iasi-dobanda-mai-mare-cu-61-dupa-un-an/
acbdr.wordpress.com/
acbdr.blogspot.com/2009/10/volksbank-pierde-proces-dupa-proces.html
Incercati sa cititi cat mai multe postari si actionati, nu-i lasati sa creada ca nu aveti nevoie de banul dvs.