Măsura modificării termenului în care se predă poliției un permis de conducere suspendat apare în Propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, ce a fost pusă de curând în atenția senatorilor pentru dezbatere.
Proiectul de act normativ vizează schimbarea datei de la care curg cele 15 zile pe care le au la dispoziție cei care au contestat suspendarea permisului auto pentru predarea acestuia din urmă serviciului de poliție rutieră. Mai exact, potrivit propunerii legislative, termenul de 15 zile pentru predarea permisului de conducere începe din ziua în care contravenientul a fost informat de către poliție de faptul că trebuie să predea documentul.
Serviciul de poliție rutieră va comunica contravenientului faptul că trebuie să predea permisul auto numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești prin care instanța respinge plângerea acestuia.
În prezent, legislația rutieră din țara noastră stabilește că termenul de 15 zile pentru predarea permisului auto începe în momentul în care se pronunță hotărârea judecătorească prin care a fost respinsă plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției. Suplimentar, dacă persoana care a încălcat legislația rutieră nu predă permisul în termenul de mai sus, durata de suspendare se prelungește cu 30 de zile.
Inițiatorii motivează această propunere prin faptul că "sunt multe cazuri în care comunicarea respectivei hotărâri nu este făcută nici unei dintre părți. Este neconstituțional ca, astfel, cetățenii de bună credință să ia la cunoștință de la agenții de poliție rutieră, când sunt opriți în trafic, că au permisul suspendat din motivul că instanța judecătorească a pronunțat o hotărâre cu privire la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției. Absența comunicării este echivalentă cu împiedicarea cetățeanului de a se conforma deciziei instanței de judecată".
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)