În oraşe precum Cluj, Timişoara sau Iaşi locuinţele s-au scumpit în ultimii ani chiar şi cu 40 la sută. Preţurile au ajuns astfel la nivelul celor din mai multe ţări occidentale. De pildă, în Cluj-Napoca media a sărit în această primăvară de 1.500 de euro pe metrul pătrat, iar la apartamente cu o cameră a sărit simţitor de 1.650 de euro pe metrul pătrat – valoare nemaiatinsă din 2008. Şi în Capitală, metrul pătrat la apartamentele noi cu 3 şi 4 camere a ajuns în iunie la o medie în jurul a 1.500 de euro.
În plus, cererea de împrumuturi pentru locuinţe a crescut numai în ianuarie şi februarie, de obicei luni mai slabe, cu 50 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu e de mirare că analiştii vorbesc de riscul unei noi bule imobiliare.
Pe de altă parte, cei care deţin deja locuinţe şi se gândesc să le vândă riscă să nu profite de această creştere. Şi asta deoarece sunt multe proiecte imobiliare noi, astfel că s-a observat chiar o uşoară scădere a preţurilor la locuinţele mai vechi, mai ales în Bucureşti. Pe de altă parte, nici cei care vor să vândă, nici care care vor să cumpăre nu ştiu precis care ar fi momentul optim, iar piaţa este dominată în continuare de neîncredere, dat fiind numărul semnificativ de capcane şi cazuri negative.
Citiți materialul integral pe ȘtirileProTV.ro.
Comentarii articol (4)