Declarația unică, cea mai importantă noutate în peisajul fiscal anul acesta, a trebuit depusă până pe 31 iulie, pentru regularizarea veniturilor pe 2017 și pentru estimarea veniturilor pe 2018, în scopul stabilirii impozitelor și eventualelor contribuții sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS). Asta, în contextul în care termenul său a fost amânat o dată, cel inițial fiind stabilit la 15 iulie.
Nedepunerea la termenul prevăzut de lege (31 iulie) reprezintă, după cum se precizează în Codul fiscal, contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei. Contribuabilul care e amendat are însă posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii.
Așadar, cine depune mai târziu declarația, va fi, cu siguranță "taxat". Dar nu e cazul celor pentru care obligația de a depune această declarație apare abia de acum înainte. Mai exact, cei care încep să obțină după 31 iulie venituri nesalariale și pentru care trebuie depusă declarația și plătite impozitul și eventualele contribuții. Depunerea declarației, în aceste condiții, trebuie făcută în 30 de zile de la data producerii evenimentului aducător de venituri.
Însă mai există și o altă consecință a nedepunerii la termen a declarației unice. Ne-au confirmat-o recent cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS): chestiunea asigurării la sănătate.
Să ne reamintim că, odată cu sistemul declarației unice, s-a prevăzut ca persoanele fizice cu venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor ș.a.m.d., care aveau calitatea de asigurat la 31 decembrie 2017, au beneficiat de asigurare până la 31 iulie 2018.
"După data de 31 iulie 2018, persoanele fizice care nu au depus declaraţia unică, beneficiază de pachetul minimal de servicii, care cuprinde servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenţie şi îngrijiri de asistenţă medicală comunitară", au confirmat, pentru redacția noastră, cei de la CNAS.
Prin urmare, cei care nu au depus declarația unică până la 31 iulie vor pierde calitatea de asigurat în sistemul de sănătate și vor beneficia doar de pachetul minimal de servicii medicale de la stat. Desigur, asta în ideea în care nu sunt și salariați ori pensionari, să zicem, pentru că atunci ar fi oricum asigurați în virtutea acestor calități.
În fine, cei care nu au depus declarația unică până la 31 iulie, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, au pierdut dreptul de a beneficia de o bonificație de 5% la plata taxelor.