Continuarea articolului este exclusivă pentru abonații avocatnet.ro premium. Aceștia pot afla mai multe despre aplicarea procentelor de 5% pentru depunerea electronică a declarației și pentru plata integrală a dărilor fiscale, precum și despre situația PFA-urilor care vor uita să-și acorde bonificația.
Conform Codului fiscal, reducerile ce se pot acorda pentru dările fiscale plătite prin declarația unică sunt următoarele:
- 10%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018;
- 5%, dacă declarația unică se depune online până la 15 iulie 2018 și plata este efectuată integral până la 15 martie 2019;
- 5%, dacă declarația unică se depune în format tipărit și plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.
Bonificația și-o acordă contribuabilul singur, pe fiecare tip de obligație fiscală pe care o are de plătit: impozit și eventualele contribuții sociale. Procentul de reducere se regăsește în formularul unic, așa cum se poate observa din imaginea de mai jos (captură de ecran din declarația unică). De asemenea, chiar și cei care plătesc contribuții sociale benevol, nefiind obligați să le achite pentru că nu depășesc plafonul de 22.800 de lei, vor putea beneficia de acele reduceri, întrucât în cuprinsul declarației nu se face nicio diferență.
Cei care caută procentul de 10% nu-l vor găsi însă în cuprinsul declarației. Asta, deoarece acel 5% acordat pentru depunerea online a declarației până săptămâna viitoare se va acorda abia la anul. "Bonificațiile de 5% pentru depunerea online se calculează la depunerea declaraţiei unice în anul 2019, acordarea acestora fiind condiționată și de plata integrală a impozitului pe venit până la 15 martie 2019", a punctat Agenția Națională de Administrare Fiscală într-o sesiune de asistență online pentru contribuabili.
De asemenea, cei care nu-și acordă bonificația de 5% pentru plata integrală până la 15 decembrie nu vor pierde dreptul la reducere. "În situația în care (...) contribuabilii au efectuat plata integrală a obligațiilor fiscale respectând condițiile reglementate prin legea bugetului de stat privind termenele de plată, dar nu și-au acordat bonificația la ultima plată, ei pot beneficia de aceasta la definitivarea impozitului pe venitul anual estimat, prin completarea corespunzătoare a declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Bonificația diminuează cuantumul impozitului pe venit datorat", se specifică în normele de aplicare a Codului fiscal, cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.
Reamintim că se pot face mai multe plăți în contul dărilor fiscale prin declarația unică. Bonificația pentru plata integrală înainte de 15 decembrie se stabilește însă la ultima tranșă de plată, potrivit normelor fiscale, dar raportat la toată suma datorată, iar nu la restul de plată.