Printr-un comunicat publicat acum câteva zile pe site-ul propriu, Ministerul Turismului anunța aprobarea, printr-un ordin de ministru, a unor noi reguli privind desfășurarea activităților de agrement nautic. Ordinul ministrului turismului nr. 984/2018 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind desfășurarea activității de agrement nautic, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 292/2003 a fost publicat de curând în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607/2018, iar prevederile acestuia se aplică deja.
Practic, ordinul de ministru aduce noi reguli privind sporturile nautice motorizate și activitățile de agrement nautic. Mai exact, documentul impune o distanță minimă până la care cei ce folosesc ambarcațiuni cu motor se pot apropia de zonele în care înoată turiștii. Distanța minimă de la zonele în care turiștii pot înota și până unde pot circula ambarcațiunile cu motor este de 300 de metri.
Acest perimetru va fi balizat corespunzător în fiecare caz în parte, iar acces în această zonă vor avea doar ambarcațiunile care nu sunt dotate cu motor. Suplimentar, cei ce desfășoară activități de agrement nautic sunt nevoiți să delimiteze zonele de lansare a ambarcațiunilor la apă.
Potrivit unei declarații recente a ministrului turismului, o astfel de reglementare "era absolut necesară, având în vedere că agrementul nautic este un fenomen care a luat amploare, mai ales pe litoral. De aceea, am considerat că acest ordin trebuie dat cât mai repede. Nu mai putem permite ca, pe litoralul Mării Negre sau în oricare alt loc în care oamenii vin să se relaxeze sau să practice sporturi acvatice, să mai fie incidente nefericite ".
Ministrul afirmă că încurajează dezvoltarea activităților de agrement turistic, dar atrage atenția că cei ce oferă astfel de servicii trebuie s-o facă fără a deranja sau chiar pune în pericol sănătatea turiștilor aflați în zonă, indiferent că aceștia sunt pe plajă, în apă sau în hoteluri.
Reamintim că, de-a lungul anilor, în zonele plajelor turistice de la mare sau pe anumite lacuri din țară au avut loc numeroase incidente și chiar accidente grave, cel mai cunoscut fiind accidentul nautic ce a avut loc pe Lacul Snagov în urmă cu trei ani și care a dus la moartea unei persoane și rănirea altor cinci.
Comentarii articol (0)