Din punct de vedere al impozitului pe profit, ne interesează dacă cheltuielile, respectiv veniturile, obţinute din reducerile comerciale şi financiare, sunt deductibile la calculul impozitului. Având în vedere că ambele sunt efectuate în scopul desfăşurării activităţii economice, aşa cum cere Codul Fiscal la art.25, atunci deducem că ele sunt deductibile la calcul.
Astfel, indiferent că acordaţi sau primiţi, fie reduceri comerciale, fie reduceri financiare, cheltuielile, respectiv veniturile rezultate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Profităm de ocazie să vă reamintim că şi în anul 2018 cota de impozit este de 16%.
Din punctul de vedere al impozitului pe venitul microîntreprinderilor, baza impozabilă, stabilită la art.53 din Codul fiscal, o reprezintă veniturile obţinute din orice sursă.
La alin.1 lit j) si alin. 2 lit. a) găsim referiri legate de reducerile comerciale, astfel că vom completa fraza de mai sus, în felul următor: baza impozabilă pentru calculul impozitului pe venitul microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice surse, din care se scade valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării, înregistrate în contul "709", potrivit reglementărilor contabile aplicabile (art.53 alin 1 lit.j) şi se adaugă valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării, înregistrate în contul "609", potrivit reglementărilor contabile aplicabile (art.53 alin.2 lit.a).
Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, valabile în anul 2018, sunt:
- 1%, dacă societatea are angajat cel puţin un salariat, adică o persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Codului muncii; condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul societăţilor care fie au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial, dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi (art. 51 alin. 4 lit. a), fie au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată (art. 51 alin. 4 lit.b);
- 3%, dacă societatea nu are salariaţi sau are salariaţi, dar nu indeplineşte condiţiile stabilite la art. 51 alin. 4.
Sperăm că sunt ceva mai clare acum înregistrările contabile şi tratamentul fiscal, în cazul reducerilor comerciale şi financiare.
Comentarii articol (0)