Începând de ieri, tinerii fermieri care urmăresc să se instaleze la conducerea unei exploatații agricole pot solicita un ajutor financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro. Pe de altă parte, fermierii care dețin mici suprafețe agricole sau un număr redus de păsări sau animale se încadrează pentru un ajutor financiar de 15.000 de euro, banii putând fi folosiți pentru o gamă variată de cheltuieli.
Având în vedere că în niciunul din cazurile prezentate nu se solicită cofinanțare, fermierii nu trebuie să dispună de resurse financiare proprii pentru asigurarea implementării proiectului. De asemenea, ajutorul nerambursabil nu se plătește, ca în cazul altor programe de finanțare, doar după finalizarea investiției, ci se acordă în două tranșe, prima dintre ele (și cea mai consistentă) fiind plătită imediat după semnarea deciziei de finanțare.
Atât în cazul instalării tinerilor fermieri (submăsura 6.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală), cât și în cazul dezvoltării fermelor mici (submăsura 6.3 din cadrul PNDR) se aplică principiul acordării unei prime în procent de 75% din valoarea totală a ajutorului.
Având în vedere modalitatea în care finanțarea se acordă efectiv, implementarea proiectelor finanțare prin intermediul acestor două măsuri are mai multe particularități, cele mai importante dintre ele vizând categoria de cheltuieli eligibile pe care finanțatorul le suportă efectiv.
Prin urmare, doar dacă sunt îndeplinite condițiile asumate prin contractul de finanțare se va acorda și tranșa a doua în procent de 25% din sprijinul total.
Pregătirea planului de afaceri trebuie făcută cu precauție
Întocmirea planului de afaceri și prezentarea obiectivelor pe care societatea și le asumă pentru următorii ani trebuie făcută cu precauție, ele devenind obligatorii pentru întreaga perioadă de implementare a proiectului, până la data la care tranșa a doua a ajutorului financiar este efectiv încasată.
Principala obligație asumată vizează asigurarea unei cifre de afaceri egală cu cel puțin 20% din valoarea primei tranșe încasate. Obiectivul obligatoriu va fi verificat înainte ca tranșa a doua să fie efectiv plătită beneficiarului, iar neîndeplinirea sa va conduce la rezilierea acordului de finanțare.
Având în vedere faptul că există o concurență importantă, solicitanții au tendința de a-și asuma un obiectiv mult mai ridicat, fără a lua în calcul faptul că o firmă nouă, abia înființată, nu poate genera rapid vânzări atât de importante.
Pe de altă parte, orice alte obiective asumate benevol de către fermieri vor deveni obligatorii la rândul lor și vor influența reușita proiectului.
Banii pot fi folosiți cu o mai mare lejeritate
Spre deosebire de alte programe de finanțare unde se solicită cofinanțare din partea beneficiarilor, atât măsura care sprijină instalarea tinerilor fermieri, cât și cea destinată dezvoltării fermelor mici asigură o finanțare de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, iar această listă este mult mai permisivă decât în alte situații.
În principiu, după cum se amintește și în ghidul solicitantului, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, sunt eligibile dacă sunt efectuate pentru implementarea proiectului și pentru dezvoltarea afacerii.
Una dintre principalele restricții impuse beneficiarilor este că implementarea proiectului trebuie să prevadă achiziția unor utilaje și echipamente noi, achiziția unor bunuri second-hand fiind interzisă.
Comentarii articol (0)