Pe site-ul Camerei Consultanților Fiscali (CCF) au apărut rezultatele examenului pentru obținerea calității de consultant fiscal sau consultant fiscal asistent, susținut duminică. Pe site, candidații vor putea vedea lista celor promovați, precum și chestionarele de examen și răspunsurile corecte.
Cei care au dorit să devină consultanţi fiscali sau consultanţi fiscali asistenți au putut susţine examenul pentru obţinerea acestor calităţi în 4 noiembrie 2018, conform comunicatului CCF.
De asemenea, pe site-ul Camerei consultanților fiscali, au apărut liste cu repartizarea candidaților pe săli, precum și informații privind desfășurarea și ora examenului (București, Universitatea Politehnica (clădirea Rectorat), str. Splaiul Independenţei nr. 313, sector 6, de la ora 10:00).
Referitor la înscrieri, candidații și-au putut depune dosarele până în 19 octombrie. Mai exact, înscrierile s-au făcut online, pe site-ul CCF, iar dosarele s-au transmis la sediul CCF din București. Conținutul dosarelor de înscriere a fost detaliat aici și aici.
„Înscrierile la examen s-au făcut în perioada 1 octombrie 2018 - 19 octombrie 2018, pe site-ul www.ccfiscali.ro, iar dosarele s-au depus -- în aceeaşi perioadă -- direct sau s-au transmis, prin servicii poştale cu confirmare de primire, la adresa str. Alecu Russo, nr. 13-19, et. 4, ap. 9, sectorul 2, Bucureşti. Confirmarea înscrierii, numărul de înregistrare şi modul de soluţionare a cererii de înscriere s-au făcut prin afişare pe site-ul CCF, numai după primirea dosarului, verificarea documentelor solicitate pentru înscriere şi înregistrarea acestuia”, a fost detaliat în comunicat.
Cei care doresc să devină consultanţi fiscali sau consultanţi fiscali asistenţi au trebuit să îndeplinească o serie de condiţii pentru a putea participa la examen.
Cine a putut să se înscrie la examen
Conform Ordonanţei Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, aceste condiţii, în primul rând, s-au referit la pregătirea academică şi profesională a candidaţilor care doreau să obţină calitatea de consultant fiscal: aceştia trebuia să fie licenţiaţi ai unei facultăţi cu profil economic şi să aibă o experiență profesională de minimum cinci ani, dintre care minimum trei ani în una sau mai multe dintre următoarele activități:
- elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislației fiscale;
- administrare fiscală;
- elaborarea sau aplicarea reglementărilor contabile;
- activitate financiar-contabilă;
- activitate didactică universitară în domeniul finanțelor publice, fiscalitate, politici fiscale și bugetare, contabilitate financiară, finanțele instituțiilor publice;
- activitate de consultant fiscal asistent.
De asemenea, candidaţii nu trebuia să aibă antecedente penale pentru săvârșirea unor infracțiuni sancționate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiară, precum și alte infracțiuni în legătură cu exercitarea activităților menţionate anterior. În plus, candidaţii mai trebuia să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să fie apţi din punct de vedere medical să exercite profesia.
Altcumva, în ceea ce priveşte obţinerea calităţii de consultant fiscal asistent, candidaţii trebuia să aibă calitatea de licențiaţi ai unei instituții acreditate de învățământ superior cu durata stabilită de lege şi să aibă o experiență profesională de minimum doi ani, din punct de vedere academic, respectiv profesional. În rest, condiţiile privind lipsa antecedentelor penale, capacitatea deplină de exerciţiu şi starea medicală se aplicau astfel cum se aplicau şi candidaţilor pentru obţinerea calităţii de consultant fiscal.
În ceea ce privește tematica și bibliografia de examen, acestea se bazează, în principal, pe legislația fiscală, comercială și civilă. Puteți vedea mai multe detalii aici. De asemenea, candidații vor fi examinați din această tematică printr-un test grilă, conform unei hotărâri a Camerei Consultanților Fiscali.