Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale intră în vigoare astăzi și prevede o prelungire a perioadei în care se poate plăti doar jumătate din minimul amenzii contravenționale prevăzute de lege. De la 48 de ore, cât prevedea până acum OG nr. 2/2001, de azi, termenul e de 15 zile.
"De la data intrării în vigoare a prezentei legi (24 august - n.red.), contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege și în acele situații în care actul normativ de stabilire a contravențiilor nu prevedea expres această posibilitate", scrie în Legea nr. 203/2018.
Fapte contravenționale și amenzi atașate acestora se regăsesc prin nenumărate acte normative. Uneori, se prevede posibilitatea de a achita amenzile la jumătate, în 48 de ore, alteori, nu. Prevederea citată mai sus face aplicabilă facilitatea achitării în 15 zile a jumătate din minimul legal al amenzii și în situațiile unde nu se precizează nimic despre asta în acele legi.
În sprijinul concluziei de mai sus și pentru mai buna interpretare a acelei prevederi, ne uităm în expunerea de motive a proiectului legislativ care a devenit Legea nr. 203/2018, unde regăsim următoarele:
"Ca urmare, se instituie o regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate) de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Excepții de la această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată vor fi mai mari de 15 zile".
Mai mult, în dispozițiile finale ale Legii nr. 203/2018 scrie că, de la 24 august, dispozițiile din actele normative în vigoare care stabilesc achitarea a jumătate din minimul amenzii, într-un termen mai mic de 15 zile, se abrogă.
Există însă și acte normative, cum este Legea nr. 61/1991, unde se prevede expres că dispozițiile din OG nr. 2/2001 referitoare la plata a jumătate din minimul amenzii nu se aplică. Cu alte cuvinte, facilitatea este scoasă din discuție în mod expres. Legea nr. 203/2018 nu face deloc referire la aceste tipuri de reglementări. Așa cum am arătat mai sus, prin actul normativ se modifică termenul de 48 de ore din OG nr. 2/2001, se aplică termenul nou, de 15 zile, și acolo unde nu scrie nimic de el, precum și acolo unde termenul e mai mic de 15 zile. Va putea genera situația aceasta aplicări diferite ale legii în practică? Tot ce e posibil.
"Părerea mea este că, într-adevăr, această lege s-ar putea să fie aplicată diferit în practică, în ceea ce privește legile care menționează expres că dispozițiile OG nr. 2/2001 nu sunt aplicabile. Așadar, o formulare mai clară în Legea nr. 203/2018, care să acopere expres și acest tip de acte normative, ar fi fost foarte utilă. Ar trebui aplicată totuși legea mai favorabilă debitorului, iar plata în 15 zile a minimului amenzii să fie posibilă în toate cazurile, inclusiv pentru legile care excludeau prevederile OG nr. 2/2001. O act normativ trebuie interpretat în spiritul lui, nu doar în litera legii și astfel încât să producă efecte, nu să fie lipsit de efecte. Iar, aici, intenția legiuitorului este clară -- să facă un sistem unitar pentru plata amenzilor (și ideea cu contul comun de trezorerie e în același sens, idee foarte bună!) și, de asemenea, să încurajeze plata acestora, prin beneficiul celor 15 zile. Nu este exclus însă să apară discuții. Dar cel mai important lucru -- interpretam mereu legea în avantajul debitorului, legea cea mai favorabilă lui", a punctat Ruxandra Vișoiu, avocat R&R Partners, pentru redacția noastră.
Am cerut, în acest context, o opinie celor de la Ministerul Afacerilor Interne, dat fiind că angajații acestei structuri sunt principalii agenți constatatori ai faptelor contravenționale și cei care vor aplica, pe lângă alții, amenzile respective. Răspunsul primit de la Poliția Română a fost să adresăm o întrebare celor de la Ministerul Finanțelor Publice, "având în vedere faptul că aspectele solicitate vizează achitarea amenzilor contravenționale care se circumscrie domeniului executării proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor", ministerul fiind instituția competentă, așadar, în formularea unui răspuns.
Comentarii articol (5)