Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și normele sale de aplicare prevăd obligația companiilor de a avea un responsabil cu SSM, să înființeze un serviciu intern de SSM sau să contracteze un serviciu extern de SSM.
Concret, activitățile de prevenire și de protecție trebuie desfășurate în funcție de numărul de salariați. Însă asta înseamnă că în unele cazuri nu este necesar neapărat un responsabil cu SSM sau un serviciu intern ori extern. Vorbim despre companiile mai mici, unde chiar angajatorul persoană fizică poate prelua aceste activități.
„În cazul microîntreprinderilor și al întreprinderilor mici, în care se desfășoară activități fără riscuri deosebite, angajatorul își poate asuma atribuțiile din domeniul securității și sănătății în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu”, este explicat în Legea SSM.
Aspectul este detaliat în normele legii, acolo unde se face referire mai întâi la societățile cu maximum nouă salariați. În cadrul acestora, angajatorul poate desfășura activitățile din domeniul SSM dacă sunt îndeplinite, în mod cumulativ, aceste condiții:
- activitățile desfășurate la companie nu sunt industriale;
- angajatorul își desfășoară activitatea profesională în mod efectiv și cu regularitate la firmă;
- angajatorul a urmat cel puțin un program de pregătire în domeniul SSM, cu o durată minimă de 40 de ore (este necesar un document de absolvire a programului).
Apoi, se face referire la companiile care au între zece și 49 de salariați. De asemenea, angajatorul poate face prevenirea și protecția dacă sunt îndeplinite, în mod cumulativ, aceste condiții:
- activitățile desfășurate la companie nu sunt industriale;
- angajatorul își desfășoară activitatea profesională în mod efectiv și cu regularitate la firmă;
- angajatorul a urmat cel puțin un program de pregătire în domeniul SSM, cu o durată minimă de 40 de ore (este necesar un document de absolvire a programului);
- riscurile identificate la firmă nu pot duce la accidente sau boli profesionale cu consecințe grave, ireversibile sau chiar la deces ori invaliditate.
În concluzie, dacă o firmă are până la 49 de salariați și nu activează în domeniul industrial, pericolele pentru salariați fiind mici, angajatorul poate prelua partea de prevenire și protecție. Desigur, acest lucru este posibil dacă sunt îndeplinite condițiile enumerate mai sus, altfel este obligatorie desemnarea unui responsabil cu SSM, înființarea unui serviciu intern de SSM sau contractarea unui serviciu extern de SSM.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.