Conform Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și normelor sale de aplicare, angajatorii au anumite obligații clare atunci când vine vorba de incidentele grave la muncă, cum sunt, de exemplu, incendiile.
Lucrătorii răniți trebuie să primească primul ajutor și toți angajații trebuie evacuați. Totodată, trebuie să se ia măsuri pentru stingerea incendiului. Concret, angajatorul este obligat „să ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităților și mărimii întreprinderii și/sau unității, ținând seama de alte persoane prezente”, este explicat în Legea SSM.
Asta înseamnă inclusiv că trebuie luată legătura cu serviciile specializate a căror intervenție e necesară (serviciu medical de urgență, salvare, pompieri etc.). Practic, angajatorul trebuie să stabilească în avans niște lucrători care să dea primul ajutor răniților, să încerce stingerea incendiului și să evacueze angajații.
„Numărul lucrătorilor (...), instruirea lor și echipamentul pus la dispoziția acestora trebuie să fie adecvate mărimii și/sau riscurilor specifice întreprinderii și/sau unității”, este punctat în actul normativ.
Măsurile ce se impun când există pericole iminente
Potrivit regulilor oficiale, înainte să se ajungă la un incident, angajatorul trebuie să informeze rapid lucrătorii care pot să fie expuși unui pericol grav și iminent, atât despre riscuri, cât și despre măsurile impuse de situație. Totodată, lucrătorii trebuie să primească instrucțiuni ca să oprească munca și să se ducă rapid către o zonă sigură.
„Angajatorul trebuie să se asigure că, în cazul unui pericol grav și iminent pentru propria securitate sau a altor persoane, atunci când șeful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toți lucrătorii sunt apți să aplice măsurile corespunzătoare, în conformitate cu cunoștințele lor și cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecințele unui astfel de pericol”, dispune Legea SSM.
În normele acestui act normativ este detaliat că, atunci când e identificat un pericol grav și iminent pentru lucrători, măsurile de securitate ce trebuie luate imediat sunt:
1. Oprirea echipamentului de muncă și/sau a activității. În avans: trebuie desemnați lucrătorii care să oprească echipamentele și să fie instruiți.
2. Evacuarea oamenilor din zona periculoasă. În avans: trebuie făcut un plan de evacuare care să fie afișat într-un loc vizibil, iar lucrătorii trebuie instruiți să-l pună în aplicare.
3. Anunțarea serviciilor specializate. În avans: angajatorul trebuie să stabilească lucrătorii care iau legătura cu aceste servicii și să le asigure echipamentele necesare pentru a face acest lucru.
4. Anunțarea conducătorilor ierarhici. În avans: trebuie stabilit modul concret prin care șefii sunt anunțați despre incidente.
5. Eliminarea cauzelor pericolului grav și iminent. În avans: trebuie desemnați lucrătorii care pot să ia măsuri, iar aceștia să fie instruiți și dotați cu echipamentele ce pot fi necesare. Totodată, trebuie stabilit căror servicii li se poate cere ajutorul.
Un incident periculos poate fi, de exemplu, o explozie, un incendiu, o avarie, un accident tehnic sau emisiile majore de noxe, ce pot fi cauzate de echipamentele de lucru sau chiar de lucrătorii neglijenți.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.