POPA GHEORGHE a scris:
-art.11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
(3) Angajatorul trebuie să se asigure că, în cazul unui pericol grav şi iminent pentru propria securitate sau a altor persoane atunci când şeful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toţi lucrătorii sunt apţi să aplice măsurile corespunzătoare, în conformitate cu cunoştinţele lor şi cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecinţele unui astfel de pericol.
Daca cititi cu atentie al.(3) de mai sus, veti putea deduce ca informatii desprea cordarea primului ajutor trebuie sa detina toti angajatii. prin instruirea cu instructiuni proprii despre acordare prin ajutor la locul de munca, dupa riscurile profesionale la care pot fi expusi lucratorii.
Se face o
mare confuzie aici asociind acordarea primului ajutor cu pericol grav si iminent.
Art. 5 lit. l) din Legea 319/2006 defineste clar pericol grav si iminent de accidentare ca fiind
“situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment” pe cand acordarea primului ajutor se aplica dupa producerea unui accident.
Privind numarul de lucratori care se vor desemna sa aplice masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor ramane la latitudinea angajatorului sa hotarasca aceasta, functie de naturii activitati desfasurate si marimea unitatii. Nu se specifica nici intr-un act normativ cum vor fi instruiti si de catre cine lucratorii desemnati pentru acordarea primului ajutor, important este sa se faca dovada ca sunt instruiti. Deci pot fi instruiti de medicul de medicina muncii (recomandat) dar si in cadrul unor instruiri facute de lucratorul desemnat sau reprezentanti ai serviciului intern sau extern de prevenire si protectie. Am intalnit cazuri cand unitatea a apelat pentru instruire la lectori din cadrul unor ONG-uri afiliate la Crucea Rosie.
Un alt exemplu sunt unitatile a căror activitate este susceptibilă de a genera evenimente, accidente de muncă sau incidente periculoase, ca urmare a emisiilor accidentale de gaze toxice/explozive/inflamabile pentru care este reglementata acordarea primului ajutor prin normativul privind organizarea activităţii de intervenţie şi salvare la unităţi industriale cu pericol potenţial de emisii de gaze toxice şi/sau explozive din 25.04.2007 aprobat prin Ordinul nr. 1637/2007.
Aici se stabileste ca
numărul acestora va reprezenta cel puţin 2% din efectivul unităţii si (in acest caz) instruirea lor se face de ISEMEX Petrosani.