avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... PRIM AJUTOR - Pentru o unitate cu cca 240 salariati, ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

PRIM AJUTOR - Pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe ...

pentru o unitate cu cca 240 salariati, cati trebuie sa participe la cursul de prim ajutor?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 03:30, 24 Decembrie 2022
Nu exista ceva legat de acest subiect specificat in lege ( sau nu cunosc eu...).
De regula, acesti lucratori se aleg in functie de numarul total al lucratorilor, domeniul de activitate, probabilitatea de accidentare ( cat de des se poate intampla un eveniment), numarul locurilor de munca, distanta dintre ele...
Eu as merge pe cel putin 3 lucratori la 50 de lucratori ( aici tin cont de faptul ca unul poate intra in concediu, unul se poate imbolnavi si sa avem cel putin unul prezent).
Dar, cum am spus, una este munca intr-un birou mare, cu mai mult de 50 de lucratorii, unde riscurile de accidentare grava sunt mai mici ( aici as alege 3 lucratori pentru tot biroul), alta este munca pe un santier...
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2022
Ionut.ion, utilizator
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.10 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să ia măsurile necesare pentru acordarea primului-ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/ sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente;
b) să stabilească legăturile necesare cu serviciile specializate, îndeosebi în ceea ce priveşte primul-ajutor, serviciul medical de urgenţă, salvare şi pompieri.
(2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), angajatorul trebuie să desemneze lucrătorii care aplică măsurile de prim-ajutor, de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor.
(3) Numărul lucrătorilor menţionaţi la alin. (2), instruirea lor şi echipamentul pus la dispoziţia acestora trebuie să fie adecvate mărimii şi/ sau riscurilor specifice întreprinderii şi/ sau unităţii.
-art.11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
(3) Angajatorul trebuie să se asigure că, în cazul unui pericol grav şi iminent pentru propria securitate sau a altor persoane atunci când şeful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toţi lucrătorii sunt apţi să aplice măsurile corespunzătoare, în conformitate cu cunoştinţele lor şi cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecinţele unui astfel de pericol.
Daca cititi cu atentie al.(3) de mai sus, veti putea deduce ca informatii desprea cordarea primului ajutor trebuie sa detina toti angajatii. prin instruirea cu instructiuni proprii despre acordare prin ajutor la locul de munca, dupa riscurile profesionale la care pot fi expusi lucratorii.
Nu este gresit daca la un curs special de instruire pe linie de prim ajutor tinut de medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale si de alti specialisti cu diploma/ atestati in domeniul medical, participa in afara de salvatorii nominalizati (participare obligatorie) pe locuri de munca prin decizia angajatorului, cat mai multi lucratori.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
POPA GHEORGHE a scris:


-art.11 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
(3) Angajatorul trebuie să se asigure că, în cazul unui pericol grav şi iminent pentru propria securitate sau a altor persoane atunci când şeful ierarhic imediat superior nu poate fi contactat, toţi lucrătorii sunt apţi să aplice măsurile corespunzătoare, în conformitate cu cunoştinţele lor şi cu mijloacele tehnice de care dispun, pentru a evita consecinţele unui astfel de pericol.
Daca cititi cu atentie al.(3) de mai sus, veti putea deduce ca informatii desprea cordarea primului ajutor trebuie sa detina toti angajatii. prin instruirea cu instructiuni proprii despre acordare prin ajutor la locul de munca, dupa riscurile profesionale la care pot fi expusi lucratorii.

Se face o mare confuzie aici asociind acordarea primului ajutor cu pericol grav si iminent.
Art. 5 lit. l) din Legea 319/2006 defineste clar pericol grav si iminent de accidentare ca fiind “situatia concreta, reala si actuala careia ii lipseste doar prilejul declansator pentru a produce un accident in orice moment pe cand acordarea primului ajutor se aplica dupa producerea unui accident.
Privind numarul de lucratori care se vor desemna sa aplice masurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor si de evacuare a lucratorilor ramane la latitudinea angajatorului sa hotarasca aceasta, functie de naturii activitati desfasurate si marimea unitatii. Nu se specifica nici intr-un act normativ cum vor fi instruiti si de catre cine lucratorii desemnati pentru acordarea primului ajutor, important este sa se faca dovada ca sunt instruiti. Deci pot fi instruiti de medicul de medicina muncii (recomandat) dar si in cadrul unor instruiri facute de lucratorul desemnat sau reprezentanti ai serviciului intern sau extern de prevenire si protectie. Am intalnit cazuri cand unitatea a apelat pentru instruire la lectori din cadrul unor ONG-uri afiliate la Crucea Rosie.
Un alt exemplu sunt unitatile a căror activitate este susceptibilă de a genera evenimente, accidente de muncă sau incidente periculoase, ca urmare a emisiilor accidentale de gaze toxice/explozive/inflamabile pentru care este reglementata acordarea primului ajutor prin normativul privind organizarea activităţii de intervenţie şi salvare la unităţi industriale cu pericol potenţial de emisii de gaze toxice şi/sau explozive din 25.04.2007 aprobat prin Ordinul nr. 1637/2007.
Aici se stabileste ca numărul acestora va reprezenta cel puţin 2% din efectivul unităţii si (in acest caz) instruirea lor se face de ISEMEX Petrosani.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2022
inspectorSSM, utilizator
Daca se porduce un eveniment major pot fi si victime. Primul ajutor in acest caz, se acorda tot de catre lucratori instruiti pentru astfel de situatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normal ca primui ajutor se acorda de echipele de salvatori in cazul aclor unitati speciale doar asta este menirea lor, de asta au fost instruiti, dotati etc. numai ca faptul ca lucrezi intr-o unitatea a cărei activitate este susceptibilă de a genera evenimente nu inseamna ca acolo exista un pericol grav si iminent de producere a unui eveniment. Daca ar exista ar tr luate masuri imediate de eliminare a acestuia, iar masurile nu inseamna acordare prim ajutor.
Eu am vrut sa subliniez diferenta dintre "pericol grav si iminent" si acordarea primului ajutor, doua notiuni total distincte.
De exemplu, un caz,in vara aceasta lucratorii au efectuat o sapatura cu excavatorul, apoi intra in sapatura de 3 metri fara a realiza sprijinirea malurilor. Unul din maluri se prabuseste , surprinde si ingroapa doi lucratori. Seful de echipa si seful de santier cred ca se disculpa declarand ca si-au dat seama ca exista pericolul prabusirii malurilor si ca le-a atras atentia lucratorilor ca este periculos ce fac dar.......... doar atat, nu au luat nici o masura. Acest lucru le-a adus propunerea de cercetare penala pentru ca:

ART. 101 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 modificată, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006 cu modificările şi completările ulterioare:
Starea de pericol grav şi iminent de accidentare, astfel cum este el definit la art. 5 lit. l) din lege, poate fi constatată de către orice lucrător din întreprindere şi/sau unitate, lucrător al serviciului extern de prevenire şi protecţie cu care întreprinderea şi/sau unitatea a încheiat contract, precum şi de către inspectorii de muncă.

ART. 102 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 modificată, aprobate prin H.G. nr. 1425/2006 cu modificările şi completările ulterioare:
La constatarea stării de pericol grav şi iminent de accidentare se vor lua imediat următoarele măsuri de securitate:
a) oprirea echipamentului de muncă şi/sau activităţii;
b) evacuarea personalului din zona periculoasă;
c) anunţarea serviciilor specializate;
d) anunţarea conducătorilor ierarhici;
e) eliminarea cauzelor care au condus la apariţia stării de pericol grav şi iminent.

In concluzie orice lucrator care constata o stare de pericol grav şi iminent de accidentare va lua masuri pentru eliminarea cauzelor care au condus la apariţia acelei stări care nu are legatura cu acordarea primului ajutor de stingere a incendiilor şi de evacuare a lucrătorilor dupa ce s-a produs un eveniment..
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2022
inspectorSSM, utilizator

Alte discuții în legătură

Curs de prim ajutor alimirela alimirela Buna ziua, Exista prin vreo lege reglementat faptul ca toti angajatii unei firme sunt obligati sa aibe cursul de prim ajutor? Sau ca la un anumit numar de ... (vezi toată discuția)
Atributii in protectia si securitatea muncii georgeandrei georgeandrei Buna ziua, De curand, am primit de la directorul societatii unde lucrez, o decizie prin care sunt desemnat sa ma ocup de ”aplicarea masurilor de ... (vezi toată discuția)
Cursuri de prim ajutor olteiuelenacristina olteiuelenacristina Buna ziua, Am o firma de formare profesionala. Avem dreptul sa organizam aceste cursuri de prim ajutor? S-a incheiat un contract intre firma si un medic de ... (vezi toată discuția)