Despre limitele popririi ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat la R&R Partners.
Alocațiile pentru copii și pensiile de întreținere sunt indemnizații speciale și nu pot fi urmărite de executorul judecătoresc pentru niciun fel de datorii, nici măcar parțial.
Aceeași regulă se aplică și pentru ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, ajutoare în caz de deces, bursele de studii date de stat ori diurnele. Indiferent de datoria persoanei în cauză (de exemplu: întârzieri la rambursarea creditului, pierderea unui litigiu, taxe sau impozite), aceste venituri nu pot fi poprite.
Din păcate, nu întotdeauna executorii știu sau verifică proveniența sumelor din contul persoanei executate. Iar în practică pot exista situații în care se urmăresc și indemnizațiile speciale, deși acest lucru nu este legal.
Dacă vă sunt executate veniturile de mai sus, puteți face contestație în 15 zile la judecătorie pentru a se înceta poprirea și a se recupera eventual sumele blocate ilegal.
O altă variantă, mai rapidă, dar nu întotdeauna cu rezultate, este contactarea directă a executorului care a blocat în mod eronat contul de alocație și prezentarea situației. Este posibil ca și acesta să dorească evitarea unui litigiu și să îndrepte eroarea comisă.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (2)