Despre limitele popririi ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat R&R Partners (foto).
Executorul poate să urmărească maximum o treime din salariul net. Aceeași regulă se aplică și pentru alte venituri periodice (de exemplu, pensiile sau veniturile lunare din contracte de mandat).
Dacă aveți mai multe urmăriri pe cont (de pildă, mai multe bănci cu credite neachitate vă execută silit) sau vi s-a stabilit o pensie de întreținere pentru copil, executorul poate popri o sumă mai mare, până la jumătate din salariu.
Dacă aveți popriri de la executori diferiți, este posibil ca aceștia să depășească, în total, suma legală din salariu. În acest caz, va trebui să depuneți la judecătorie o cerere de conexare a executărilor.
Cu toate acestea, dacă salariul sau pensia este foarte mică, executorul poate să rețină doar ce depășește jumătate din salariul minim net pe economie, care este de aproximativ 1.100 de lei.
Așadar, executorul poate urmări doar sumele ce depășesc 550 lei pe lună, iar dintr-un salariu sub 550 lei nu se poate reține nimic.
Dacă realizați că executorul vă oprește mai mult decât partea legală din salariu, puteți face contestație la executare la judecătorie în 15 zile. Dacă doriți o soluție mai rapidă, o alta variantă ar fi să contactați direct executorul judecătoresc care vă oprește din salariu și să îi cereți să limiteze executarea la suma legală. Dacă a fost vorba doar de o eroare și executorul este de bună-credință, este posibil să rezolvați problema fără proces, deci fără pierderi suplimentare de timp și de bani.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (4)