Conform specialiștilor Deloitte, prevederile propuse pentru modificarea regulilor controalelor inopinate sunt discutate, la nivelul Ministerului Finanțelor, în vederea includerii lor într-un proiect de act normativ care să modifice Codul de procedură fiscală până la finele anului 2018.
În esență, este vorba de o aliniere a regulilor aplicate controlului operativ și inopinat efectuat de Direcția Generală de Antifraudă Fiscală (DGAF) cu regulile generale aplicate controalelor inopinate, după cum a lămurit joi Andreea Artenie, partener la Reff și Asociații (firmă de avocatură care reprezintă Deloitte), la o întâlnire cu presa.
Concret, cei de la Deloitte au propus trei schimbări semnificative pentru controalele inopinate, pe care le detaliem succint în continuare.
1. Durata controlului. O primă propunere face referire la durata efectivă a controlului. Verificările de acum ale DGAF n-au o durată maximă prevăzută de Codul de procedură fiscală, ceea ce înseamnă că pot fi prelungite pe termen nedeterminat, aspect observat în practica inspectorilor.
„Care e diferența între ele? În timp ce controlul inopinat are o perioadă determinată de 30 de zile, controlul operativ și inopinat are o perioadă nedeterminată”, a spus Andreea Artenie.
2. Stabilirea unor limite la mandatul inspectorului. A doua propunere pentru minister este stabilirea unor limite pentru verificările pe care le fac inspectorii, astfel încât aceștia să nu mai ia la „puricat” absolut tot ce vor.
„În timp ce controlul inopinat declară scopul și limitele verificării, controlul operativ și inopinat nu declară nimic, pentru că nu există obligativitate potrivit legii, și întinderea lui este extrem de amplă. Ce se întâmplă astăzi în practică este că DGAF intră într-o veritabilă expediție exploratorie în activitatea contribuabilului, stă oricât, caută orice și concluzionează când dorește”, a subliniat specialista de la Reff și Asociații.
3. Respectarea limitelor prescripției. În fine, a treia propunere vizează faptul că verificările antifraudă n-ar trebui să acopere perioade aflate în afara termenului de prescripție.
„Controlul inopinat se desfășoară întotdeauna în interiorul termenului de prescripție fiscală de cinci ani, controlul operativ și inopinat desfășurat de DGAF - nu”, a mai precizat Andreea Artenie.
Informații mai multe despre controlul inopinat pot fi găsite aici, iar despre controlul antifraudă - aici. În altă ordine de idei, chiar și Camera Consultanților Fiscali a cerut ministerului, acum câteva luni, operarea unor modificări la controalele antifraudă, tocmai din cauză că sunt atât de sumar reglementate.
Atenție! Ca să se aplice, măsurile discutate de mediul de afaceri cu ministerul trebuie incluse într-un proiect de act normativ, adoptate și publicate în Monitorul Oficial.