Despre împrumuturile între persoane fizice ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat R&R Partners.
Dacă vă împrumutați rudele sau prietenii, oricât de strânsă ar fi relația cu aceștia, este foarte important în primul rând să aveți o dovadă a faptului că suma respectivă a fost oferită cu titlu de împrumut, nu ca donație.
În caz contrar, dacă la scadență aveți surprize neplăcute și persoana respectivă refuză returnarea împrumutului, șansele să vă recuperați banii pe alte căi sunt minime.
Varianta ideală este să încheiați un contract de împrumut, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, în care să menționați cel puțin elementele esențiale: împrumutătorul și împrumutatul, cu datele din buletin, suma împrumutată, durata împrumutului, data semnării, eventual penalitățile de întârziere.
Astfel vă asigurați că fiecare parte știe exact care sunt elementele înțelegerii și șansele să o respecte sunt mult mai mari. Un astfel de contract nu trebuie încheiat neapărat la notar, ci este perfect valabil cu simpla semnătură a părților. Dacă doriți să încheiați contractul la notar, aveți avantajul că acesta este titlu executoriu și puteți recupera mult mai ușor banii ulterior.
În lipsa unui contract, o altă dovadă scrisă a împrumutului este ordinul de plată sau extrasul din internet banking, care arată suma trimisă și are o descriere ce arată clar că este vorba de un împrumut. Dacă suma se oferă în numerar, nu prin bancă, veți realiza o chitanță semnată pentru primire de către împrumutat și pe care împrumutătorul o va păstra pentru a asigura returnarea împrumutului.
Toate înscrisurile de mai sus se pot utiliza într-un eventual proces împotriva împrumutatului pentru returnarea sumelor. Dacă nu există nicio probă scrisă, împrumutul se poate dovedi și cu martori, dar numai dacă suma este mai mică de 250 de lei.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (7)