Teodorovici: Chiar dacă nu ar fi bani de pensii și salarii, nu faci publică o astfel de declaraţie
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să fie foarte responsabil când face declaraţii referitoare la faptul că nu ar mai fi bani pentru plata salariilor şi pensiilor. Chiar dacă ar fi adevărat, „nu faci publică o astfel de declaraţie”, a adăugat Teodorovici.
„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis, n.r.) a aprobat un buget la începutul acestui an şi ştim foarte bine că a avut atunci toate elementele de bugetul, toate măsurile pe care Guvernul PSD-ALDE şi le-a asumat, cu impact, cu absolut tot ceea ce trebuia ca dânsul să înţeleagă şi să adopte bugetul. Ca şi dovadă, că l-a şi promulgat. Astfel de referiri, că nu sunt bani de pensii sau că se prefigurează o catastrofă la nivel naţional, sunt declaraţii iresponsabile. În cel mai rău caz, că ar fi adevărat ceea ce spune dânsul, e o discuţie care se poartă altfel, între preşedintele României, primul ministru, în cadru restrâns, pentru a vedea dacă este situaţia aceea şi care sunt măsurile pe care Guvernul sau împreună şi cu preşedinţia, după caz la caz, are trebui să fie luate. E posibil orice. Chiar dacă ar fi aşa ceva adevărat, dar nu este, nu faci publică o astfel de declaraţie. Să spunem în cazul pestei porcine. Preşedintele statului român nu se pronunţă că ceva va veni şi că e posibil să... Trebuie să fie foarte responsabil când face astfel de declaraţii, pentru că pot fi repercusiuni şi economice grave, dar şi de altă natură. Nu poţi să alertezi populaţia cu pensiile şi salariile. Se va dovedi până la final că pe acest an oamenii au avut şi pensiile, şi salariile la timp, aşa cum a promis acest Guvern. Repet, sunt declaraţii care se pot face, dar până la o anumită limită. În orice ţară, anumite situaţii se discută, în primul rând, în acest cadru - Preşedinţie, Guvern şi alte structuri ale statului. De asta se discută în CSAT anumite elemente de siguranţă naţională, nu ieşi şi le faci public”, a spus Teodorovici.
Într-un an şi o lună, în România s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină. Situaţia este gravă, spune preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. De fapt, cea mai gravă de după cel de al doilea război mondial, crede oficialul. Reprezentantul Guvernului a explicat şi că nu se ştiu încă multe despre modul de transmitere a pestei, dar şi că boala nu are tratament iar singura soluţie este sacrificarea tuturor animalelor dintr-o zonă în care se confirmă un focar. De cealaltă parte, românii cărora le-au fost luaţi porcii din curţi se plâng că nu le-a arătat nimeni vreo dovadă că aceştia erau bolnavi.
„Din păcate, România și Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă boală a animalelor de după al doilea război mondial până în prezent. Pesta în sine, denumirea definește practic cea mai gravă boală care afectează animalele. Până la acest moment au fost eliminați 123.411 porci. De la data confirmării primei prezențe a virusului, pe 31 iulie 2017 în Satu Mare, avem în acest moment în evoluție 781 focare în diferite faze evolutive în 10 judete, fiind afectate 165 localități”, a anunțat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.
Tot ce trebuie să știi despre pesta porcină
Comisia Europeană a cerut în urmă cu două zile reevaluarea zonelor de risc pentru pesta porcină şi o nouă delimitare. Vedem toate detaliile într-o animaţie pusă la dispoziţie de Comisia Europeană. Sunt câteva reguli pe care populaţia, fermierii şi autorităţile trebuie să le respecte pentru a evita contaminarea animalelor sănătoase, arată experţii europeni.
Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate. Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.
Semnele clinice ale pestei porcine africane sunt diverse şi nu sunt întodeauna uşor de recunoscut. Animalele bolnave vor prezenta simptome precum: febră mare, oboseală, uneori animalele nu se mai pot ridica, probleme digestive şi eczeme de culoare roşu-albăstrui, mai ales în jurul urechilor şi a râtului sau tuse şi respiraţie dificilă.
Cele mai multe dintre animalele infestate cu pestă porcină africană vor muri în decursul a 10 zile.
Comentarii articol (0)