Prima semnalare a prezenței virusului PPA în România a fost pe data de 31.07.2017. Până la finele acelui an încă un focar a fost depistat, iar în anii care au urmat pesta porcină africană a explodat, sute de mii de porci fiind uciși în fiecare an pentru a nu răspândi și mai mult boala năucitoare.
2021 – cel mai crunt an pentru crescătorii de porci
Pesta porcină africană este o boală virală mortală a porcilor domestici și sălbatici.
PPA este o amenințare la adresa sănătății porcilor întrucât nu există vaccinuri sau tratament împotriva acesteia.
Pesta porcină africană nu reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor, dar poate duce la consecințe socio-economice catastrofale pentru sectorul de creștere al porcilor.
Iar acest lucru s-a putut observa în primăvara anului trecut, atunci când autoritățile au aprobat reguli stricte în ceea ce privește creșterea porcilor, au majorat amenzile și au impus restricții și măsuri de siguranța în așa fel încât virusul să nu poată face ravagii.
Cum încearcă autoritățile să eradicheze PPA
Măsurile de combatere ce se aplică la confirmarea unui focar de boală sunt:
- Activarea CLCB
- Asanarea focarului de boală prin uciderea porcilor, cu respectarea prevederilor Reg. CE nr. 1099/2009, privind protecția animalelor în timpul uciderii;
- Ecarisarea cadavrelor de la animalele moarte și ucise folosind ca metodă alternativă îngroparea, conform precizărilor din Manualul operațional și respectând toate etapele procedurii;
- Stabilirea unei comisii care evaluează efectivul de animale supus asanării focarului, conform prevederilor HG 1214/2009, cu mențiunea că eventualele despăgubiri se vor lua în calcul numai după evaluarea anchetei epidemiologice și numai dacă sunt îndeplinite condițiile stipulate în actul normativ amintit mai sus;
- Efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a adăposturilor în care au fost cazate animalele;
- Instituirea în jurul focarului de boală a unei zone de protecție de 3 kilometri, și a unei zone de supraveghere în jurul focarului pe o rază de 10 km care include și zona de protecție.
Cum au scăpat de pestă africană statele europene
Potrivit lui Sorin Minea, nemții au trasat zonele, iar în zonele în care a fost depistată pestă nu s-a mișcat nimic.
“Belgienii, când au avut primul caz de pestă porcină, pe o rază de 300 km au lichidat toți porcii, inclusiv porcii mistreți, și au reluat ciclul”.
Spania a fost prima țară europeană care s-a confruntat cu pesta porcină africană, acum mulți, mulți ani, precizează președintele Romalimenta.
De unde importă România carnea de porc din farfuriile românilor
Conform președintelui Romalimenta, România își acoperă consumul de carne de porc din importuri realizate din state precum: Spania, Danemarca, Germania, Polonia și Ungaria.
Porcul spaniel e cel mai bun la ora actuală, e considerat cel mai bun de pe piață.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)