Rezultatele preliminare ale consultării au fost prezentate public vineri de către Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi. În cadrul evenimentului de prezentare, comisarul Bulc a menționat și pașii următori generați de rezultatele acestei consultări: “Milioane de europeni au profitat de consultarea publică pentru a-și exprima opiniile. Mesajul este foarte clar: 84 % dintre ei doresc să nu se mai schimbe ora. Vom acționa acum în consecință și vom elabora o propunere legislativă adresată Parlamentului European și Consiliului, care vor decide împreună.”
Trei sferturi dintre europeni consideră că ora de vară le afectează sănătatea. Potrivit documentului explicativ ce însoțește prezentarea rezultatelor preliminare, peste trei sferturi (76 %) dintre respondenți consideră că schimbarea orei de două ori pe an este o experiență „foarte negativă” sau „negativă”. Printre motivele pentru care respondenții doresc renunțarea la schimbarea orei se află considerații legate de impactul negativ asupra sănătății, de creșterea numărului accidentelor rutiere și de lipsa economiilor de energie.
E interesantă și rata participării la consultarea publică (cifrele sunt raportate ca procent din populația națională): germanii au participat în procent de 3,79%, austriecii in procent de 2,94%, în timp ce itaienii sau românii au participat în procent de 0.04%. Potrivit consultării, 78% dintre respondenții din România s-au declarat în favoarea renunțării la ora de vară.
Ca etape birocratice viitoare, Comisia va elabora o propunere adresată Parlamentului European și Consiliului, în vederea modificării sistemului actual de schimbare a orei, urmând ca, probabil în anul 2019, acest proiect sa fie luat în discuție la nivelul Parlamentului European. Având în vedere timpul necesar, de regulă, unui proiect, pentru a parcurge toate etapele preliminare din Parlament, e puțin probabilă o intrare în vigoare a noului proiect înainte de anul 2020.
Proiect românesc de renunțare la ora de vară. În România, un proiect înregistrat la Senat în luna aprilie propune, în același context, abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vară și a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Proiectul a fost respins de Senat la 29 mai, fiind acum în dezbatere la Camera Deputaților.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial. A fost retrasă și reintrodusă apoi, de mai multe ori, între anii 1918 și 1979. Din 1979, orarul trecerii la ora de vară funcționează permanent.
Comentarii articol (0)