Noile prevederi sunt dezvoltate în normele privind formarea profesională continuă a auditorilor financiari, aprobate prin Ordinul ASPAAS nr. 90/2018. Printre altele, normele prevăd:
- regulile privind formarea profesională continuă în activitatea de audit financiar pentru auditorii financiari autorizați și înregistrați în Registrul public electronic al auditorilor financiari și firmelor de audit și
- cerințele de atestare a lectorilor, în vederea asigurării unei pregătiri profesionale unitare și de calitate a profesioniștilor din domeniul auditului financiar.
Normele precizează o serie de elemente importante, de a căror respectare depinde obținerea, de catre auditorii financiari, a vizei anuale emise de ASPAAS.
- Auditorii financiari înregistrați în Registrul public electronic ca auditori activi participă la cel puțin 120 de ore de formare profesională continuă (ore FPC) într-o perioadă de referință de trei ani, din care 60 de ore FPC trebuie să fie ore de formare profesională continuă structurată (ore FPCS) într-o perioadă de referință de trei ani, cu începere de la 1 ianuarie a fiecărui an.
- Auditorii financiari înregistrați în Registrul public electronic ca auditori nonactivi au obligația efectuării a 50% din numărul total de ore FPC aferent auditorilor activi, respectiv cel puțin 60 de ore FPC total într-o perioadă de referință de trei ani, din care 30 de ore FPCS într-o perioadă de referință de trei ani, cu începere de la data de 1 ianuarie a fiecărui an.
- Auditorii financiari au obligația de a transmite anual către ASPAAS, pentru activitățile de FPCS recunoscute, documente justificative din care să reiasă activitățile de formare profesională structurată efectuate, durata, conținutul, organizatorul, precum și certificatul de participare.
Formarea profesională a auditorilor financiari, doar cu lectori atestați
Programele de formare profesională continuă în domeniul auditului financiar, în sensul noilor norme, pot fi susținute numai de lectori atestați de către ASPAAS. Excepțional, dacă ponderea subiectelor în cauză nu depășește 20% din durata programului de formare profesională continuă, în cazul unor prelegeri specifice pot fi invitate și persoane care nu sunt atestate ca lectori.
Atestarea ca lector are în vedere îndeplinirea următoarelor condiții:
- să fie absolvenți cu diplomă ai unei instituții de învățământ superior de lungă durată din România sau din Spațiul Economic European;
- să aibă o experiență practică în profesie de cel puțin șapte ani în domeniul auditului financiar sau în alte activități care au implicații asupra acestui domeniu.
Persoanele care doresc atestarea vor putea depune la sediul ASPAAS un dosar care confirmă îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de norme. Ulterior, dosarul este analizat de către personalul ASPAAS și va fi înaintat președintelui ASPAAS cu propunerea de aprobare sau respingere a cererii de atestare ca lector.
Programul de pregătire profesională ar trebui să urmărească subiectele de mai jos:
A. Competențe tehnice:
A.1. Audit
A.2. Contabilitate:
A.2.1. Contabilitatea financiară și raportare; Standardele Internaționale de Raportare Financiară - IFRS
A.2.2. Contabilitatea costurilor și managerială
A.3. Guvernanța corporativă, managementul riscului
A.4. Mediul de afaceri - sectoare specializate (de exemplu, sector bancar, energetic, chimic etc.)
A.5. Fiscalitate
A.6. Tehnologia informației și statistică
A.7. Drept civil și legislație de afaceri
A.8. Finanțe și management financiar
B. Abilități profesionale:
B.1. Comunicare și marketing
B.2. Dezvoltare personală
C. Valori, etică și atitudine profesională:
C.1. ISQC
C.2. Codul etic
Reglementări noi ale ASPAAS, în august 2018
ASPAAS a fost înființată odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 162/2017 și a preluat de la CAFR atribuțiile de supraveghere, în interes public, a activității de audit statutar.
ASPAAS a elaborat, în ultimele luni, o serie de acte normative importante în reglementarea activității de audit statutar, dintre care amintim:
- Ordinul nr. 89/2018 pentru aprobarea Normelor privind buna reputație a stagiarilor în activitatea de audit financiar, a auditorilor financiari și a firmelor de audit;
- Ordinul nr. 88/2018 pentru aprobarea Normelor privind suspendarea exercitării activității auditorilor financiari şi firmelor de audit;
- Ordinul nr. 87/2018 pentru aprobarea Normelor privind autorizarea auditorilor financiari și a firmelor de audit în România, recunoașterea firmelor de audit din alte state membre, retragerea și redobândirea autorizării.