În situaţiile financiare individuale reevaluarea activelor necorporale nu este permisă conform OMFP 1802/2014, ordinul precizează care este modalitatea de înregistrare contabilă doar în cazul activelor imobilizate corporale.
Prin urmare, şi în cazul programelor informatice, se pot înregistra în contabilitate scăderi ale valorilor contabile nete, însă nu şi plusuri de valoare rezultate în urma reevaluării.
Există însă o excepţie. Se pot înregistra plusurile de valoare dacă software-ul devine proprietatea altei societăţi, adică prin transferul acestuia. Transferul poate fi realizat prin vânzarea lui, fuziunea sau divizarea societăţii, vânzarea afacerii sau poate fi adus ca aport în natură la capitalul altei societăţi. În acest caz, conform art. 179, alin (2) societăţile trebuie să procedeze la evaluarea activelor primite la valoarea justă, prin urmare şi la evaluarea activelor necorporale de tipul software.
Atenţie însă la implicaţiile fiscale, întrucât transferul activului va genera imediat şi un impozit datorat, impozit aferent diferenţei între valoarea justă şi valoarea contabilă netă.
În situaţiile financiare consolidate reevaluarea activelor de tip software se poate face doar în cazul consolidării unor participaţii care deţin astfel de active.
Conform reglementărilor contabile internaţionale (IFRS), software-ul generat intern de către o companie poate fi înregistrat în contabilitate, adică este permisă capitalizarea costurilor de realizare. De asemenea, conform standardului de contabilitate IAS 38 este permisă şi reevaluarea ulterioara a acestuia dacă societatea are ca model de prezentare al acestor active modelul de reevaluare. Reevaluarea este pemisă doar dacă întreaga clasă de active este reevaluată, adică dacă la aceeşi dată sunt reevluate toate software-urile deţinute de către societate (generate inter sau achiziţionate). De asemenea, evaluarea la valoarea justă este necesară atunci când se realizează un raport de alocare a preţului de achiziţie (Purchase Price Allocation), ca urmare a transferului unei afaceri.
Dacă software-ului nu i se stabileşte de către societate o durată utilă de viaţă, atunci, conform IFRS, se consideră că acesta are o durată nedeterminată, şi prin urmare nu se va înregistra o cheltuială cu amortizarea, dar anual valoarea acestuia trebuie testată pentru a verifica dacă există o eventuală depreciere. Totuşi, în majoritatea cazurilor, având în vedere evoluţia tehnologică, programele de calculator au o durată de viaţă utilă scurtă.
Evaluarea software-lui - Metode de evaluare
Conform reglementărilor în vigoare, în Romania, evaluările de bunuri se realizează de către evaluatori autorizaţi, membrii ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) cu specializarea EI (Evaluarea Întreprinderii). Standardul de evaluare aplicabil în evaluarea programelor de calculator este SEV 210 (IVS 210) “Active necorporale”.
Conform acestui standard există trei abordări care pot fi aplicate:
- abordarea prin venit, respectiv: metoda evitării plăţii redevenţei, metoda profiturilor suplimentare sau metoda beneficiilor economice excedentare.
- abordarea prin piaţă. Această abordare poate fi aplicată doar dacă există pe piaţă software-uri comparabile şi dacă există şi informaţii de piaţă cu privire la tranzacţii cu astfel de active.
- abordarea prin cost. Această abordare este cea mai uzuală în evaluarea unui software.
Prin urmare, răspunsul la întrebarea “Software-ul produs şi folosit în cadrul firmei poate fi evaluat şi înregistrat în contabilitate?”, este cu siguranţă DA, dacă societatea aplică standardele de raportare financiară internaţionale. Dacă societatea aplică reglementările locale (OMFP 1802) atunci răspunsul este depinde, pentru că, în general, NU este posibil, dar există şi câteva excepţii.