Fiscul are acum un rol mai important în deschiderea procedurii de insolvență la cererea companiilor care au datorii, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/2018 pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Actul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 840 din 2 octombrie 2018 și se aplică de la data publicării.
O companie care nu-și mai poate plăti datoriile trebuie să demareze procedura insolvenței prin depunerea unei cereri la tribunal. Concret, „debitorul aflat în stare de insolvență este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozițiilor prezentei legi (Legea insolvenței - n. red.), în termen de maximum 30 de zile de la apariția stării de insolvență”, după cum scrie în lege.
În acest sens, cererea datornicului trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care se numără și o dovadă a notificării organului fiscal competent despre intenția de a deschide procedura insolvenței. Aici, în OUG scrie că, dacă firma nu dovedește că a notificat Fiscul, cererea de intrare în insolvență va fi respinsă. În plus, firma trebuie să mai depună obligatorie, ca să nu riște respingerea cererii, și dovada codului unic de înregistrare.
Astfel, fiind notificate mereu, autoritățile vor putea să se ducă în inspecție și să se opună intrării în insolvență, dacă se dovedește că procedura este inițiată cu rea-credință.
Practic, Guvernul a vrut prin asta să elimine posibilitatea companiilor rău-voitoare de a cere intrarea în insolvență cu ignorarea Fiscului. Odată ce e notificat mereu, Fiscul are timp să declanșeze chiar și o inspecție la datornici și să se opună unei intrări abuzive în insolvență.
„Astfel, intenția de declanșare a procedurii de insolvență conferă organului fiscal un timp suplimentar de analiză, inclusiv de declanșare a inspecției fiscale, de emitere a deciziei de impunere și, ulterior, de emitere a deciziei de calcul accesorii sau chiar promovarea opoziției față de o eventuală deschidere de procedură cu rea-credință (...)”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență.
Deși notificarea Fiscului a fost obligatorie și până acum, Legea insolvenței nu sancționa în niciun fel companiile care ignorau această regulă.
Modificările aduse marți la Legea insolvenței urmăresc, printre altele, exact evitarea folosirii acestei proceduri în mod abuziv. Asta înseamnă că, de acum, autoritățile pot să evite afectarea mediului concurențial și „fentarea” datoriilor la stat.
Comentarii articol (0)