Daca in urma unui control de fond , inspectorii sesizeaza ca firma are foarte multe datorii la fisc si la furnizori, ei imi pot declansa procedura de insolventa?
Orice creditor care detine o creanta fata de societatea dv. de minim 30.000 lei poate solicita instantei judecatoresti deschiderea procedurii insolventei, inclusiv pentru creantele bugetare.
Actul de control necontestat poate face dovada existenţei creanţei faţă de fisc. În condiţiile în care fiscul vede că nu poate să-şi realizeze creanţa poate cere insolvenţa dacă acea creanţă este mai mare de 30.000 lei.
Mai bine ... in comparatie cu ce? La ce va ganditi?
L 85/2006
Art. 27. - (1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
(2) Va putea să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi şi debitorul în cazul căruia apariţia stării de insolvenţă este iminentă.
....
(4) Introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a debitorului persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite.
...
Art. 143. - (1) Constituie infracţiunea de bancrută simplă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă neintroducerea sau introducerea tardivă, de către debitorul persoană fizică ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii în termen, care depăşeşte cu mai mult de 6 luni termenul prevăzut la art. 27.
Debitorul este obligat sa solicite declansarea procedurii de insolventa " daca se afla in stare de insolventa".
Daca apreciati ca asa stau lucrurile , formulati o cerere de intrare in insolventa.
Fiscul va incerca sa-si recupereze datoria uzand mai intai de masurile prevazute in codul de procedura fiscala, si apoi, daca va fi cazul, va solicita intrarea in procedura de insolventa.