avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... poate fi facut raspunzator?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

poate fi facut raspunzator?

soc. are datorii de25oooron la stat,la care se adauga pen.15000ron ,nu mai sunt bunuri valoroase pe ea ,dar eu ca administrator nu mai sunt in firma de 7luni, angajata mai este doar contabila cu 2ore ,firma este pe sotul meu.In septembrie aveam un stoc de marfa de 4ooooron ,eu imprumutasem firma cu 35000ron in timp,catre stat am platit lunar cite ceva ,venind cu datoriile din urma dar sunt depasita de pen. in luna octombrie mi/a venit ideea cu insolventa dar contabila nu stie ce presupune asta ,ca atare am facut vinzare fictiva a stocului de marfa si am facut restituire imprumut ca sa nu fie pe soc.alte datorii .Am vb cu un lichidator doar in principiu ,fara sa vada actele contabile ma asteapta cu ele,dar ma gindesc daca nu ma complic eu ca administrator pentru cum am procedat in acte in ultimele luni .Aparent e singura solutie sa nu mai imi creasca dat. catre stat pe care tot le voi plati ,dar ritmul penalizarilor e mai rapid ca a/l meu .Cum il v/a afecta asta pe sotul meu ?
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 10:06, 13 Noiembrie 2009
Raspunderea este a administratorului, sfatul meu este sa va declansati urgent procedura de insolventa Legea nr. 85/2006:

Art. 143. - (1) Constituie infractiunea de bancruta simpla si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda neintroducerea sau introducerea tardiva, de catre debitorul persoana fizica ori de reprezentantul legal al persoanei juridice debitoare, a cererii de deschidere a procedurii in termen, care depaseste cu mai mult de 6 luni termenul prevazut la art. 27.

Art. 27. - (1) Debitorul aflat in stare de insolventa este obligat sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi, in termen de maximum 30 de zile de la aparitia starii de insolventa.
(2) Va putea sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispozitiilor prezentei legi si debitorul in cazul caruia aparitia starii de insolventa este iminenta.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematura, cu rea-credinta, de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului persoana fizica sau juridica, pentru prejudiciile pricinuite.
(5) Cererea debitorului se va judeca de urgenta in termen de 5 zile in camera de consiliu.
De la data declansarii insolventei nu mai curg penalitatile. Oricum se practica aceasta metoda de majoritatea firmelor care nu mai au putere economica .
dar eu ca administrator nu mai sunt in firma de 7luni

ma gindesc daca nu ma complic eu ca administrator pentru cum am procedat in acte in ultimele luni

Nu inteleg daca mai sunteti sau nu administrator .
In principiu asa cum a spus si colegul raspunderea este a administratorului.
Vanzarea marfurilor din stoc nu este o opeartiune ilegala dar sa nu o fi vandut sub pretul de achizitie .
Referitor la imprumut nu cunosc prevederile contractului !!
Iar ca solutie : deschiderea procedurii insolventei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control de fond- insolventa dory1985 dory1985 Daca in urma unui control de fond , inspectorii sesizeaza ca firma are foarte multe datorii la fisc si la furnizori, ei imi pot declansa procedura de ... (vezi toată discuția)
Firma cu datorii DanieleLuca DanieleLuca DETIN O FIRMA CU DATORII LA FURNIZORI SI SPATIUL UNDE AM FOST CHIRIAS DAR FARA DATORII LA STAT.CE URMEAZA?POT FI AFECTAT CA SI PERSOANA FIZICA? (vezi toată discuția)
Buna ziua. firma mea are datorii la furnizorii cu care a lucrat, ... Cristina 180596 Cristina 180596 Buna ziua. Firma mea are datorii la furnizorii cu care a lucrat, iar datoriile nu pot fi plătite datorită problemelor financiare. Pot bagă firma in ... (vezi toată discuția)