1. Cererea de insolvență, respinsă dacă Fiscul nu-i anunțat. Din toamna acestui an, firmele nu mai pot cere intrarea în insolvență dacă ignoră Fiscul. Mai precis, dacă nu se face dovada notificării Fiscului, cererea de intrare în insolvență este respinsă automat.
2. Insolvența nu mai poate fi cerută la fel de ușor dacă există datorii la stat. Concret, este vorba de o reglementare ce stabilește, în esență, că firmele care au probleme financiare pot cere insolvența numai dacă datoriile pe care le au la stat reprezintă mai puțin de jumătate din totalul datoriilor pe care le au. Prin noutățile de la aceste prime două puncte, statul și-a făcut și mai multe avantaje la recuperarea datoriilor de la firmele cu probleme financiare.
3. Datoriile fiscale pot fi transformate în acțiuni de stat. O nouă posibilitate de a scăpa de datoriile la Fisc este transformarea acestora în acțiuni de stat. Totuși, acest lucru se poate face numai în anumite condiții prevăzute expres de legislația insolvenței.
4. Executare silită pentru datoriile curente mai vechi de 60 de zile. Altă prevedere controversată, pe lângă cele de mai sus, este și introducerea posibilității de a executa silit insolventul pentru datoriile curente mai vechi de 60 de zile. Totuși, specialiștii au atras atenția că dispoziția este destul de greu de pus în practică.
5. Responsabilii pentru insolvență pot fi chemați în instanță mai ușor, conform acelorași modificări la regimul insolvențelor. Concret, în acest fel, persoanele responsabile de situația în care a ajuns o firmă pot fi trași la răspundere mai ușor decât în trecut.