Legea nr. 247/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, care conține aceste modificări a intrat în vigoare sâmbătă.
Potrivit acestei legi, un angajator român trebuie să-i asigure lucrătorului străin cu normă întreagă cel puțin salariul minim brut, adică 1.900 de lei, iar nu cel puțin câștigul salarial mediu brut, cum i se cerea înainte. Iar pentru angajații înalt calificați, minimul necesar de asigurat e de două ori câștigul salarial mediu brut, adică de două ori mai puțin cât prevedea legea înainte.
"Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut", prevede legea modificată sâmbătă.
Pe legea în forma veche, angajatorii trebuie să le asigure străinilor cu contract cu normă întreagă cel puțin câștigul salarial mediu brut pe țară, care este mult mai mare decât salariul minim brut: 4.162 de lei, comparativ cu 1.900 de lei.
Coborând ștacheta de mai bine de două ori, angajatorii ar putea deveni acum mai tentați să lucreze cu străini, mai ales în acele domenii unde forța de muncă din România este tot mai greu de găsit, din moment ce cheltuielile cu respectivii salariați ar fi cu mult diminuate.
În plus, angajatorii au de scos din buzunar de două ori mai puțin pentru eliberarea avizelor de angajare/detașare: 100 de euro, în loc de 200, cum era până acum, iar pentru lucrătorii sezonieri se plătesc câte 25 de euro, nu 50.
Într-un studiu realizat recent de cei de la ManpowerGroup, România apare pe locul doi global, după Japonia, la capitolul dificultății ridicate cu care angajatorii găsesc forța de muncă necesară desfășurării activității. Angajatorii români nu găsesc lucrători calificați, ingineri, șoferi, lucrători pentru industria hotelieră și de restaurante, agenți de vânzări, IT-iști, personal pentru sistemul medical, agricultură și nu numai. Prin relaxarea condițiilor de la angajarea străinilor, toți acești angajatori în mare nevoie de forță de muncă vor fi, cu siguranță, mai tentați să se uite către străini decât au fost până acum.
Comentarii articol (0)