Un intermediar secundar va trebui, la fel ca un intermediar principal, să se înregistreze la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), însă nu va răspunde pentru activitatea de intermediere, ci această răspundere va fi în sarcina fie a unui intermediar principal, fie a unei alte socități.
Totuși, ce este, de fapt, un intermediar secundar? Conform Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, atât intermediarul principal, cât și cel secundar desfășoară activități de intermediere de asigurări. Diferența, cum am menționat mai sus, constă în regimul juridic al răspunderii. Intermediarii principali răspund pentru activitatea lor, în timp ce, în cazul intermediarilor secundari, o altă persoană va răspunde pentru activitatea lor.
Intermediarii secundari reprezintă, de asemenea, o categorie nouă introdusă de Legea nr. 236/2018. Chiar dacă existau și în cadrul regimului legal anterior (Legea nr. 32/2000 privind activitatea și supravegherea intermediarilor în asigurări și reasigurări) entități care depindeau într-o anumită măsură de alte entități supraordonate, tratamentul lor nu era identic.
De exemplu, sub regimul Legii nr. 32/2000, exista categoria „asistenților în brokeraj”, care se referea la persoane care duceau la îndeplinire un anumit mandat primit de la un broker. Activitatea se desfășura sub răspunderea broker-ului care dădea mandatul respectiv.
Însă diferența de bază constă în faptul că mandatul respectiv se referea la o activitate specifică, referitor la un anumit contract de asigurare. De asemenea, regimul nu prevedea, atât de clar, care sunt condițiile de exercitare a unei anumite activități, în afară de niște formalități de înregistrare.
Revenind la Legea nr. 236/2018, pot fi intermediari secundari:
- un intermediar sau un intermediar de asigurări auxiliare de a cărui activitate răspunde un intermediar principal;
- aceeași persoană, însă de activitatea sa răspund(e) una sau mai multe societăți;
- o instituție de credit sau o firmă de investiții care este implicată în distribuție de asigurări și de a cărei activitate răspund(e) una sau mai multe societăți.
Atenție! Cum am menționat și la început, intermediarii secundari (cu excepția persoanelor care oferă exclusiv asigurări auxiliare - puteți vedea aici cine poate oferi activități auxiliare) trebuie, la fel ca intermediarii principali, să fie înregistrați la ASF.
Pe lângă răspunderea pentru acțiunile intermediarilor secundari, intermediarii principali trebuie să se asigure că primii (sau angajații acestora) îndeplinesc criteriile calitative profesionale necesare pentru activitatea de intermediere de asigurări.
De asemenea, o diferență este dată de informațiile pe care trebuie să le dea intermediarii principali, în cadrul procedurii de înregistrare la ASF: informațiile se referă la asociați sau acționari care dețin majoritate calificată sau la subscrierea și vărsarea capitalului social.
Comentarii articol (0)