O astfel de situație este cea a intermediarilor auxiliari (cei care oferă exclusiv servicii de intermediere în privința unor asigurări specifice unor anumite bunuri/ servicii) exceptați de la aplicarea noii legi. În cazul lor, regimul exceptării este, în general, același, însă apare o schimbare, conform Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări: prima anuală a asigurării este mai mare decât înainte.
Condițiile generale pe care trebuie să le îndeplinească un intermediar auxiliar de asigurări pentru a beneficia de regimul favorabil al acestei categorii sunt:
- activitatea de asigurare să fie complementară oferirii unui bun sau serviciu al unui furnizor;
- asigurarea complementară acelui bun sau serviciu să acopere unul din următoarele riscuri: riscul de defectare, pierdere sau avariere a bunului ori riscul de nefolosire a serviciului; avarierea sau pierderea bagajelor ori alte riscuri legate de o călătorie rezervată prin prestator;
- prima anuală (calculată pro-rata) să nu fie mai mare decât echivalentul în lei pentru 600 de euro; să nu fie mai mare de 200 de euro, dacă e vorba de un serviciu prestat pe o perioadă maximă de trei luni.
Schimbarea principală constă în mărirea primei anuale pe care o pot oferi, în acest context, intermediarii auxiliari, la 600 de euro.
Până acum, am prezentat condițiile de bază pentru exceptarea activităților de intermediere auxiliare de la aplicarea Legii nr. 236/2018. Însă există și niște diferențe privind tratamentul acestora (chiar dacă, în general, sunt exceptați).
Toți cei care desfășoară activități de distribuție prin intermediari de asigurări auxiliare (chiar dacă intermediarii de asigurări auxiliare sunt exceptați de la aplicarea Legii nr. 236/2018) vor fi obligați să pună la dispoziția clientului anumite informații.
Astfel de informații se referă la chestiuni precum datele asigurătorului sau care sunt procedurile pe care consumatorii care vor să facă reclamații împotriva distribuitorilor trebuie să le facă (dar acest lucru depinde, în primul rând, de modalitatea cum acționează Autoritatea de Supraveghere Financiară în stabilirea procedurilor).
Atenție! Conform Legii nr. 236/2018, intermediarii de asigurări auxiliare care îndeplinesc condițiile menționate în cadul prezentului articol, sunt exceptați de la aplicarea dispozițiilor legii. Acest lucru înseamnă că, în afară de obligațiile de informare (care sunt în sarcina celor care desfășoară activități prin intermediarii de activități auxiliare, oricum), Legea nr. 236/2018 nu li se aplică.
În schimb, dacă nu este îndeplinită vreo condiție din cele menționate anterior pntru exceptare, și intermediarii de asigurări auxiliare vor fi supuși regimului general al Legii nr. 236/2018.
Comentarii articol (0)