Regimul fiscal al tichetelor valorice este stabilit prin Codul fiscal, acolo unde scrie că aceste bilete sunt impozitate. Totuși, în prima zi a anului 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care a reunit într-un singur act prevederile referitoare la tichetele de masă, de creșă, de vacanță, cadou și culturale.
Problema era că noua lege are o prevedere care contrazice ce scrie în Codul fiscal. Mai precis, tichetele valorice ar fi urmat să fie scutite de impozit, începând din ianuarie 2019, însă Codul fiscal ar fi dispus în continuare că acestea trebuie impozitate.
„În momentul de față, aceste bilete de valoare -- tichetele de masă, dacă despre ele discutăm -- au un regim fiscal preferențial, sunt subiect doar de impozit pe venit, nu și de contribuții sociale, conform Codului fiscal. Pe de altă parte, această lege (cea care reglementează, din ianuarie 2019, toate tichetele valorice - n. red.) vine și, într-un articol anume, are o prevedere destul de generoasă, neclară, nepunctată, din care se poate trage și concluzia cum că, începând cu 1 ianuarie, ele vor fi exceptate și de la plata impozitului pe venit”, a declarat Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România, la o conferință de presă organizată în octombrie 2018, problema fiind semnalată anterior și de specialiștii Deloitte România.
Pentru a rezolva problema, în Monitorul Oficial a apărut miercuri Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, care conține normele Legii nr. 165/2018, iar acest act conține o clarificare expresă referitoare la taxarea tichetelor valorice. „Regimul fiscal aplicabil tichetelor de masă, voucherelor de vacanță, tichetelor cadou, tichetelor de creșă, respectiv tichetelor culturale este, atât pentru beneficiari, cât și pentru angajatori/plătitori de venituri, cel prevăzut de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”, scrie în hotărârea intrată în vigoare miercuri.
Cu alte cuvinte, tichetele valorice continuă să fie taxate și în acest an, adică exact așa cum se întâmpla până la finele anului trecut. În plus, se precizează că tichetele culturale reprezintă, pentru angajator, cheltuieli cu deductibilitate limitată, iar pentru salariat - avantaje în natură la stabilirea impozitului pe venit.
Atât specialiștii EY România, cât și specialiștii Deloitte România au atras atenția în 2018 că autoritățile ar trebui să vină cât mai repede cu modificări legislative, astfel încât regimul fiscal al biletelor valorice să fie clar în ianuarie 2019. Așadar, precizările au fost incluse în normele Legii tichetelor valorice.