Modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor părinților copiilor cu cerințe educaționale speciale se regăsește în Propunerea legislativă pentru completarea art.60 din LEGEA nr.227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, ce a fost înregistrată recent la Senat pentru dezbatere. Proiectul de act normativ are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea celor două Camere ale Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.
De fapt, această modificare reprezintă trecerea veniturilor salariale ale celor ce au copii cu nevoi speciale în categoria veniturilor neimpozitabile. La capitolul scutiri din Codul fiscal se vor introduce, conform proiectului de act normativ, “persoanele fizice, părinți ai copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, pentru veniturile realizate din salarii (…)”.
Totuși, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salariu, părinții copiilor cu nevoi speciale vor trebui, potrivit documentului, să folosească banii rezultați din scutire pentru plata serviciilor de terapie destinate copilului. Concret, banii proveniți din scutirea de impozit pe salariul părinților copiilor cu cerințe educaționale speciale vor ajunge, dacă propunerea va ajunge să se aplice, într-un cont personal, din care se vor putea face plăți doar către terapeuți.
Potrivit legislației în vigoare, tinerii și copiii cu cerințe educaționale speciale școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă beneficiază de măsuri precum asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a îmbrăcămintei și a încălțămintei etc.
Chiar dacă părinții copiilor cu cerințe speciale beneficiază de ajutor financiar din partea statului, terapiile pe care trebuie să le urmeze acești copii sunt, de cele mai multe ori, extrem de costisitoare. “În acest context, a apărut nevoia suplimentării resurselor financiare necesare efectuării plăților pentru serviciile prestate de terapeuți, având în vedere că o astfel de terapie costă între 1.000 și 2.000 de euro pe lună, bani greu de obținut de către o familie obișnuită”, motivează inițiatorii această propunere legislativă.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)