În domeniul medical există cerințe speciale de SSM ce trebuie respectate pentru a evita rănirile cu obiecte ascuțite, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 243/2013 privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru prevenirea rănirilor provocate de obiecte ascuțite în activitățile din sectorul spitalicesc și cel al asistenței medicale.
Concret, regulile se aplică atât la stat, cât și la privat, în cazul spitalelor și în cazul unităților de asistență medicală. Iar obiecte ascuțite sunt considerate obiectele sau instrumentele medicale, ce sunt folosite în activitatea obișnuită de asistență medicală, care pot tăia, înțepa, răni sau infecta pielea.
„Prevederile prezentei hotărâri se aplică în sectorul spitalicesc și cel al asistenței medicale, atât public, cât și privat, tuturor lucrătorilor implicați în serviciile și activitățile legate în mod direct de serviciile din sectorul spitalicesc și al asistenței medicale și tuturor celor care se află sub autoritatea managerială și supravegherea angajatorilor”, este explicat în actul normativ.
În esență, trebuie făcută o evaluare a riscurilor profesionale privind toate situațiile în care există răniri, sânge sau alte materiale cu potențial infecțios. Astfel, dacă în urma evaluării rezultă că există riscuri de rănire și/sau infectare, trebuie luate măsuri speciale de prevenire:
- reducerea pe cât posibil a folosirii obiectelor ascuțite la locul de muncă;
- folosirea la locul de muncă a obiectelor ascuțite mai sigure;
- interzicerea practicii repoziționării tecii acelor de unică folosință.
În plus, angajatorul trebuie să ia măsuri și pentru a asigura depozitarea și eliminarea obiectelor ascuțite de unică folosință. Este vorba despre instrucțiuni scrise pentru salariați și dispozitive de eliminare și containere sigure.
Conform hotărârii de Guvern, companiile sunt obligate să-și informeze în mod adecvat lucrătorii expuși la riscul accidentării din cauza obiectelor ascuțite, prin cooperarea cu reprezentanții salariaților și cu responsabilii pe SSM. De exemplu, obligațiile pe care le au salariații, măsurile de prevenire și protecție sau bunele practici de evitare a rănirilor.
Totodată, firma mai este obligată să asigure o instruire privind procedurile de aplicat în cazul rănirilor cu obiecte ascuțite.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.