HG nr. 971/2006 stabilește cerințele minime pentru semnalizarea de securitate și/sau sănătate la locul de muncă în România, definind semnalizarea de securitate și sănătate ca fiind aceea referitoare la un obiect, o activitate sau o situație determinată, furnizând informații ori cerințe referitoare la securitatea și sănătatea la locul de muncă. Dacă riscurile nu pot fi eliminate sau reduse suficient prin alte mijloace, atunci angajatorul are datoria să asigure semnalizarea corespunzătoare. Însă, înainte de a decide ce fel de semnalizare este necesară, trebuie făcută o evaluare a riscurilor.
Semnalizarea poate include panouri, culori, semnale luminoase sau acustice, comunicare verbală sau gesturi-simbol. În anexele hotărârii sunt prevăzute inclusiv modelele de semnalizări ce trebuie folosite de angajatori.
Angajatorii trebuie să prevadă semnalizarea de securitate atunci când riscurile nu pot fi evitate prin alte mijloace tehnice sau organizatorice. Este esențial ca semnalizarea să fie instalată și întreținută corespunzător, conform cerințelor minime specificate în anexele hotărârii. Angajatorii trebuie să verifice periodic existența și starea semnalizărilor și să ia măsuri pentru a asigura vizibilitatea și claritatea acestora.
Mai departe, aceștia au obligația de a informa și instrui lucrătorii cu privire la semnalizarea de SSM. Instruirea trebuie să fie detaliată, explicând semnificația semnalizărilor și comportamentele necesare. Este important ca lucrătorii să înțeleagă și să recunoască semnalele pentru a putea reacționa adecvat în situații de urgență.
De asemenea, angajatorii trebuie să consulte și să implice lucrătorii sau reprezentanții acestora în procesul de implementare a măsurilor de semnalizare, ceea ce implică discutarea și colaborarea privind măsurile de SSM.
Există două tipuri principale de semnalizare:
- Semnalizarea permanentă pentru interdicții, avertismente, obligații sau identificarea echipamentelor de prim ajutor și prevenire a incendiilor.
- Semnalizarea ocazională, cum ar fi semnalele luminoase sau sonore, utilizate pentru avertizarea pericolelor sau pentru acțiuni specifice.
Culorile de securitate sunt deosebit de importante și fiecare are semnificația sa:
- roșu indică interdicție și pericol;
- galben / portocaliu semnalează avertizare;
- albastru impune o obligație;
- verde indică căi de evacuare și prim ajutor.
Cerințe specifice de semnalizare:
- panourile de interzicere: trebuie să fie rotunde, cu pictograme negre pe fond alb, margine și bandă diagonală roșii.
- panourile de avertizare: trebuie să fie triunghiulare, cu pictograme negre pe fond galben, margine neagră.
- panourile cu cerințe obligatorii: trebuie să fie rotunde, cu pictograme albe pe fond albastru.
- panourile de salvare: trebuie să fie dreptunghiulare sau pătrate, cu pictograme albe pe fond verde.
Semnalizarea pe recipiente și conducte: recipientele și conductele care conțin substanțe periculoase trebuie etichetate corespunzător, conform Regulamentului nr. 1272/2008. Etichetele trebuie să fie vizibile și amplasate în locuri strategice pentru a avertiza asupra pericolelor.
Semnalizarea obstacolelor și locurilor periculoase trebuie marcate cu benzi galben-negre sau roșu-albe, pentru a preveni accidentele. Căile de circulație trebuie marcate clar, utilizând benzi continue de culoare vizibilă.
Semnalele luminoase și acustice trebuie să fie utilizate pentru a indica pericole sau pentru a mobiliza persoanele în caz de urgență. Aceste semnale trebuie să fie clare, distincte și să respecte codurile de semnalizare specificate.
Ignorarea acestor reglementări poate duce la amenzi serioase, de până la 10.000 de lei. HG nr. 971/2006 nu detaliază în mod specific amenzile aplicabile în cazul neconformării, dar aceste informații sunt reglementate de Legea nr. 319/2006, care stabilește sancțiunile pentru nerespectarea obligațiilor privind SSM.