Angajatorii au obligaþia sã prevadã semnalizarea de securitate sau de sãnãtate la locul de muncã, atunci când riscurile nu pot fi evitate sau reduse suficient prin mijloace tehnice de protecþie colectivã sau prin mãsuri, metode sau procedee de organizare a muncii.
Guvernul a aprobat, în ºedinþa de astãzi, o Hotãrâre referitoare la panourile de securitate, la semnalizarea obstacolelor ºi a locurilor periculoase, precum ºi la introducerea de moduri de semnalizare, pentru a permite angajatorilor ºi lucrãtorilor sã identifice ºi sã evite riscurile privind securitatea sau sãnãtatea la locul de muncã.
România ºi-a asumat, în cadrul negocierilor de aderare, obligaþia de a elabora ºi adopta reglementãri naþionale armonizate cu acquis-ul comunitar, aferent fiecãrui capitol de negociere. Actul adoptat de Guvern transpune integral Directiva 1992/58/CEE privind cerinþele minime pentru semnalizarea de securitate ºi/sau sãnãtatea la locul de muncã.
Actul normativ cuprinde cerinþele minime privind:
- panourile de semnalizare;
- semnalizarea pe containere sau conducte;
- identificarea ºi localizarea echipamentelor utilizate pentru prevenirea ºi stingerea incendiilor;
- semnalizarea obstacolelor, a locurilor periculoase ºi marcarea cãilor de circulaþie;
- semnalele acustice;
- comunicarea verbalã;
- gesturile de semnalizare.
Lucrãtorii sau reprezentanþii acestora trebuie sã fie informaþi referitor la toate aceste mãsuri ºi trebuie, de asemenea, sã li se asigure o instruire corespunzãtoare în ceea ce priveºte semnalizarea de securitate sau de sãnãtate la locul de muncã. Instruirea trebuie sã cuprindã semnificaþia semnalizãrii, mai ales a celei care cuprinde cuvinte, precum ºi comportamentul general ºi specific care trebuie adoptat.
Hotãrârea intrã în vigoare la 1 septembrie 2006.
Comentarii articol (0)