Pentru a înțelege această problemă, trebuie înțeles faptul că felul muncii este unul din elementele esențiale ale unui contract de muncă. Astfel de elemente nu pot fi modificate unilateral, decât în cazuri excepționale, cazuri în care astfel de excepții sunt prevăzute de Codul muncii.
Un alt asemenea element este salariul. Practic, acest lucru înseamnă că, de regulă, salariul nu poate fi modificat decât dacă există excepții prevăzute expres de Codul muncii.
Raportat la analiza prezentă, cazurile de modificare a felului muncii (consimțământul angajatului, în cadrul detașării, sau cazurile de forță majoră, sancțiunea disciplinară sau măsura de protecție a salariatului) sunt prevăzute fără nicio mențiune cu privire la ce se întâmplă cu salariul angajatului.
În acest context, apare întrebarea la care mă referisem anterior. Totuși, din cauza regulii la care am făcut referire, modificarea oricărui element esențial al contractului poate să se facă doar dacă există o prevedere expresă, în Codul muncii, care să permită o asemenea măsură. Iar, cum am menționat, când este prevăzută posibilitatea modificării felului muncii, nu este prevăzută și posibilitatea modificării salariului.
Astfel, în mod normal, indiferent de cum se va modifica felul muncii, salariul nu va putea fi modificat, întrucât nu există o asemenea prevedere care să permită și o astfel de măsură, pe lângă măsura inițială a modificării felului muncii.
Totuși, chiar dacă nu există o posibilitate expresă de a modifica salariul angajatului, în secțiunea Codului muncii privitoare la modificarea felului muncii există o anumită măsură de modificare a felului muncii care poate fi însoțită și de o modificare de salariu.
Este vorba de sancționarea disciplinară, unde este posibilă atât modificarea felului muncii, cât și modificarea salariului (ultima fiind prevăzută în cadrul secțiunii privind sancționarea disciplinară). Totuși, o astfel de modificare a salariului prin intermediul sancțiunii disciplinare are anumite limite:
- perioada maximă pe care poate fi dispusă micșorarea salariului este de trei luni;
- scăderea salariului poate fi de maximum 10% din salariul de bază;
- toate celelalte condiții existente în cadrul unei sancțiuni disciplinare, precum cercetarea disciplinară prealabilă, trebuie respectate înainte să fie dispusă sancțiunea disciplinară a scăderii salariului.
Bineînțeles, există și alte cazuri când salariul angajatului, pe o anumită perioadă, ar putea fi modificat. Totuși, aceste cazuri nu au legătură cu modificarea felului muncii.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.