În mod normal, acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Angajatul a acceptat să încheie un contract individual de muncă pentru anumite motive. Unul din aceste motive este să presteze munca pentru care s-a înțeles cu angajatorul. Ar fi abuziv și contrar prevederilor legii să i se impună, ulterior, să execute o muncă diferită decât cea pentru care s-a angajat.
Din aceste motive, Codul muncii prevede expres, în cadrul articolului 45, că felul muncii poate să se schimbe doar dacă există consimțământul scris al salariatului. Astfel, în mod normal schimbarea felului muncii nu îi poate fi impusă salariatului.
Există, totuși, vreo posibilitate pentru noul angajator de a modifica unilateral felul muncii? Aparent, da. Articolul 48 din Codul muncii prevede că angajatorul, chiar și fără consimțământul angajatului, poate modifica unilateral felul muncii în următoarele cazuri:
- într-un caz de forță majoră;
- ca sancțiune disciplinară;
- ca măsură de protecție a salariatului.
Totuși, poate angajatorul la care a fost detașat salariatul să beneficieze de prevederile acestui articol? În cadrul lui, nu se face nicio diferențiere între angajatori.
Însă o analiză a finalității acestui articol pare să determine concluzia că, cel puțin în cazul forței majore și în cazul măsurii de protecție a salariatului, angajatorul la care a fost detașat salariatul ar putea modifica felul muncii. Astfel de cazuri pot apărea brusc, reacțiile la ele fiind necesar să fie imediate. Astfel, angajatorul la care e datașat salariatul trebuie să dispună de prerogative să poată reacționa în astfel de cazuri, modificarea felului muncii fiind una din ele.
Delegări&detașări 2019. Dosar juridic este o campanie de informare marca avocatnet.ro care lămurește cele mai importante întrebări și situații de care se lovesc companiile care detașează sau delegă salariați în țară sau în străinătate. Articolele vor explica pe larg condițiile legale în care se pot face detașările și delegările, regimul de drepturi și obligații ale angajatorilor și salariaților, precum și sancțiunile care pot apărea la nerespectarea reglementărilor, oferind și răspunsuri la probleme apărute în practică. Toate articolele din serie publicate până acum sunt disponibile aici.