Angajatorul poate decide unilateral modificarea locului muncii in urmatoarele situatii :
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
Daca nu exista niciuna din aceste situatii, atunci de la data primirii deciziei de modificare , aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a contesta decizia in instanta.
Potrivit art.41 din Codul muncii, republicat:
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
Iar la art.42 aflam:
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.
Prin urmare, clauzele contractului individual de munca pot fi modificate numai prin acordul partilor. Angajatorul poate modifica unilateral locul de munca doar in cazul delegarii sau detasarii.
Puteti face o sesizare catre Inspectoratului Teritorial de Munca.
Art. 48 C.mun.
Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
Prin urmare, art.48 C.mun, mai prevede trei situatii in care se poate modifica unilateral locul muncii.
ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii a angajatorului. Competenta apartine in exclusivitate instantei de judecata.