Proiectul pentru o nouă lege a executorilor judecătorești -- apărut pe site-ul Ministerului Justiției în dezbatere publică --, dacă va fi adoptat, va reglementa organizarea și exercitarea profesiei de executor judecătoresc. Printre modificările pregătite, față de regimul actual reprezentat de Legea nr. 188/2000, este importantă clarificarea unor aspecte privind competența executorilor judecătorești.
O primă modificare propusă de proiectul de lege menționat anterior este reprezentată de faptul că va fi menționat expres faptul că executorii judecătorești vor putea oferi consultanță legată de serviciile oferite, cu excepția cazurilor când se vor afla în conflicte de interese sau când legea va interzice asemenea consultanță.
O altă schimbare va fi faptul că se va prevedea expres regula competenței generale a executorului, în afară de cazurile de excepție precum cele prevăzute în aceeași lege sau în Codul de procedură civilă sau în alte legi.
Proiectul de lege a executorilor judecătorești va introduce un caz adițional de competență teritorială specială, pe lângă cele existente deja. Astfel, în cazul aplicării măsurilor asigurătorii dispuse de instanța de judecată, va fi competent executorul judecătoresc din circumscripţia curții de apel în a cărei rază teritorială urmează să se facă actul în cauză.
În rest, celelalte cazuri de competență specială vor fi la fel și pe viitor.
De asemenea, va fi introdusă, prin noul proiect de lege, obligația executorului de a-și verifica competența.
Astfel, chiar dacă modificările nu vor fi substanțiale, ele vor clarifica anumite aspecte ale competenței executorilor judecătorești.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.