Situația SRL-ului cu asociat unic care este totodată și administratorul societății - aici își pune asociatul adesea întrebarea legată de cum ar putea fi pusă în pericol averea sa personală. Riscul să răspundă cu averea proprie pentru datoriile și neregulile SRL-ului există, potrivit legislației în vigoare.
Reglementarea SRL-urilor se află în Legea societăților nr. 31/1990, unde scrie că asociații din astfel de societăți răspund numai până la concurența capitalului social subscris (minimul la înființarea unui SRL fiind de 200 de lei). SRL-ul va răspunde de datoriile contractate în limita capitalului social și cu bunurile achiziționate.
Dacă asociatul unic este administrator (se poate ca acesta să fie și neasociat), îi revin și obligațiile prevăzute de lege pentru această calitate. A fi administratorul SRL-ului înseamnă să dai socoteală pentru gestiunea societății. Înseamnă că răspunzi practic pentru dividendele atribuie cu nerespectarea legii, pentru modul cum sunt ținute registrele, pentru respectarea legii în gestionarea SRL-ului respectiv cu tot ceea ce presupune asta ș.a.m.d.. Ilegalitățile sunt peste ceea ce este împuternicit administratorul să facă și dincolo de datoriile sale, iar pentru acestea trebuie să răspundă.
"Pentru rolul pe care administratorii îl au în cadrul unei societăți, precum și pentru puterile oferite de asociați, fie la înființarea societății, prin actul constitutiv, fie pe parcursul funcționării societății, în baza hotărârii adunării generale a asociaților, administratorii unei societăți își asumă multe obligații, a căror nerespectare poate avea consecințe grave pentru patrimoniul lor sau chiar, în cazuri excepționale, pentru libertatea lor. Dispozițiile Legii nr. 31/1990 stabilesc o serie de situații în care răspunderea administratorilor este solidară. Astfel, conform art. 73, administratorii răspund solidar pentru: realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi, existenţa reală a dividendelor plătite, existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere, exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale, stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea și actul constitutiv le impun", spun specialiștii de la Accountable referitor la obligațiile asociatului și administratorului unui SRL.
Asociații care abuzează de răspunderea limitată
Creditorii unui SRL sunt uneori trași pe sfoară prin faptul că asociatul societății se folosește de răspunderea limitată. Dar cum? În mod abuziv. Undeva în finalul Legii societăților există o prevedere foarte importantă pentru cei care caută răspunsuri în legătură cu angajarea răspunderii personale:
"Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate".
Da, ar trebui dovedit abuzul în astfel de situații, dar nu sunt inadmisibile în practică. Creditorii pot încerca să obțină de la asociatul unic al unui SRL înapoierea banilor datorați din chiar patrimoniul său personal în astfel de condiții.
Când se trece peste răspunderea limitată și averea proprie îi poate fi afectată? Potrivit aceleiași legi, atunci când se folosește de bunurile SRL-ului ca și cum ar fi bunurile sale proprii sau atunci când diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile.
În ceea ce privește datoriile fiscale, avem și în Codul de procedură fiscală o prevedere care ne răspunde la întrebări: "Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil, în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta următoarele persoane: (...) b) administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului".
Debitorul declarat insolvabil conform procedurii fiscale este SRL-ul și răspunderea solidară înseamnă că, dacă se găsesc suficienți bani în averea asociatului-administrator, creditorii SRL-ului se pot îndestula de acolo ca să-și acopere creanțele restante. Condiția pentru ca acest lucru să se întâmple este să se dovedească reaua-credință a asociatului, care a ascuns activele SRL-ului pentru ca Fiscul să nu i le execute.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.