Schimbările ce vizează aspecte ale vieții și activității persoanelor cu dizabilități se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Documentul a fost pus recent în dezbaterea deputaților și, pentru a se putea aplica, are nevoie și de aprobarea senatorilor și de publicarea în Monitorul Oficial.
O primă schimbare propusă prin acest proiect de act normativ vizează reevaluarea persoanelor nedeplasabile. Astfel, persoanele cu dizabilități nedeplasabile, indiferent de gradul de handicap, ce au afecțiuni care au generat probleme funcționale ireversibile și care nu pot urma programe de recuperare ar putea scăpa de reevaluările ce se fac, la interval de doi ani, la domiciliul acestora.
Altă schimbare propusă urmărește eliminarea cheltuielilor pe care persoanele care doresc să obțină un certificat de handicap sunt nevoite să le facă cu această ocazie. Mai exact, propunerea legislativă prevede că persoanele care ”solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului necesar evaluării complexe”.
Totodată, potrivit proiectului legislativ, școlile din țara noastră vor trebui să organizeze o comisie de evaluare și deliberare în privința orientării profesionale a copiilor. Evaluarea se va face cu participarea familiei școlarului cu dizabilități și ținându-se cont de aptitudinile, înclinațiile și idealurile profesionale ale acestuia.
Suplimentar, pe lângă drepturile pe care le au în prezent în raport cu sistemul de învățământ, respectiv dotarea școlilor cu echipament adaptat tipului și gradului de handicap, adaptarea mobilierului din sălile de curs sau manuale școlare și cursuri în format accesibil persoanelor cu deficiențe de vedere, persoanele cu handicap ar putea avea și altele.
Mai exact, vorbim despre dreptul de a beneficia de programe informatice de transcriere a vorbirii în scris pentru persoanele cu deficiențe de auz și programe informatice de conversie a textului scris în text sonor.
Propunerea legislativă prevede noi obligații în raport cu persoanele cu dizabilități pentru autoritățile publice și pentru entitățile private. Astfel, autoritățile publice, dar și firmele private, ar putea fi nevoite, dacă documentul va ajunge să se aplice, să-și doteze sediile, până la sfârșitul anului 2020, cu rampe de acces pentru persoanele cu handicap, elevator destinat acestora, sisteme de avertizare și semnalizare optice și/sau acustice, sisteme de semnalizare în limbaj Braille (tactil) și obiecte sanitare pentru persoanele cu handicap.
Pe lângă acest proiect de act normativ, o altă propunere ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere. Astfel, după cum prevede Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, pentru persoanele cu handicap “a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”.
Atenţie! Prevederile proiectelor legislative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidenţial şi publicate în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)