"În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept", scrie, mai exact, în Codul de procedură civilă.
Evident, trebuie să vorbim de executări deja începute. Cât timp se suspendă executarea, de principiu, termenul acest de perimare de șase luni nu curge. Dar dacă suspendarea executării este cerută de însuși creditor, atunci termenul de perimare nu se suspendă în perioada respectivă.
"Dacă ai un credit și banca omite să te execute mai mult de jumătate de an (de exemplu, nu primești scrisori de la executor, bunurile tale nu sunt vândute, conturile nu sunt blocate sau nu ai deloc conturi bancare), există șanse să scapi în totalitate de returnarea creditului. Ca să constați perimarea, primul pas ar fi să verifici dosarul la biroul executorului judecătoresc. Dacă se constată că în ultimele șase luni nu sunt acte de executare la dosar, precum cele menționate mai sus, este posibil să fi intervenit perimarea", spuneau cei de la R&R Partners, pentru redacția noastră, în vara acestui an, când prezentau un caz unde un datornic a scăpat de unele datorii la bancă de pe urma perimării executării.
Și executorul poate să ceară instanței să constate că executarea s-a permit, dar e puțin probabil să o facă el. Datornicul poate să se adreseze instanței de executare și să ceară acesteia, cu ajutorul unui apărător, să se constate acest lucru.
Admițând că, după ce a stat pasiv șase luni, creditorul își amintește să revină să joace un rol activ în executare, constatarea perimării de către judecător are efectul de a șterge acele acte de executare făcute de creditor după ce intervenise perimarea. De exemplu, dacă între 1 ianuarie 2018 și 1 iulie 2018 creditorul nu a făcut nimic, dar s-a trezit să facă ceva în luna august, atunci actele de executare făcute după 1 iulie vor fi desființate ca urmare a constatării perimării.
Ceea ce nu poate face perimarea pentru datornic este să șteargă ceva din actele de executare anterioare.
"Perimarea executării atrage desființarea tuturor actelor de executare, cu excepția celor care au dus la realizarea, în parte, a creanței cuprinse în titlul executoriu și a accesoriilor", prevede Codul de procedură civilă.
Mai departe, înăuntrul termenului de prescripție (trei ani), creditorul mai poate să înceapă iarăși executarea pentru ce mai are de recuperat din datorie. Dar e posibil să constate că mai are foarte puțin timp la dispoziție să mai recupereze ceva sau că nu mai are deloc vreme. Iar avantajul perimării aici este dat de faptul că nu întrerupe prescripția, adică nu începe să curgă din nou termenul respectiv.
"Prescripția nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunțat la ea", scrie, mai exact, în cod.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (4)