avocatnet.ro: Trăim într-o lume divizată. E ca și cum istoria s-ar tot juca cu noi repetându-se. Naționalism, milscări anti-globalizare, divizare online, toate aceste lucruri fac viitorul să arate imprevizibil. Dacă mai adăugăm și tehnologia, și mai ales inteligența artificială în acest mix, viitorul nu e numai imprevizibil, dar devine și periculos. Credeți că o să trăim într-un viitor utopic sau distopic până la mijlocul acestui secol?
Gabriel Hallevy: Viitorul este dintotdeauna nesigur, dar nu este un dat al destinului. Putem să transformăm viitorul, să ni-l adaptăm în ceva mai potrivit pentru noi, dacă luăm inițiativa de a-l schimba. Câteodată, prin pași mici. Există toate aceste procese globale care ar face munca asta mai ușoară pentru oricare dintre noi (de exemplu, tendința în creștere de a utiliza tot mai mult internetul peste tot în lume), dar nu va fi ușor. Totuși, progesiv, începem să înțelegem că suntem toți oameni, indiferent de culoare, orientare religioasă, limbă, convingeri sau proprietăți. Trebuie să tratăm toți oamenii ca fiind oameni. Toți avem limitările noastre, dar trebuie să ne descurcăm cu ele, nu să le ignorăm.
avocatnet.ro: An de an, populația lumii devine tot mai bătrână. E o consecință firească: am învățat să tratăm tot mai bine bolile, confortul vieților noastre este în creștere etc. Presiunea pe care această parte din populație o pune nu este numai asupra recrutării în companii, dar și asupra acceptării imigrației ca forță prin care populația unei țări este păstrată într-o zonă activă și productivă. Care credeți că sunt reglementările pe care statele ar trebui să le introducă prioritar în legislațiile lor, astfel încât integrarea imigranților să se petreacă cu cât mai puțină fricțiune? Sau credeți că roboții vor înlocui munca, care va deveni mai degrabă o alegere decât o necesitate?
Gabriel Hallevy: Granițele dintre state sunt artificiale în lumea modernă. Toate pot fi trecute și putem să credem că, în viitor, frontierele nu vor mai ocupa un rol fundamental în viețile noastre. Pe internet, nu există niciun fel de frontieră. De aceea, când nu există granițe, nu se pune problema imigrației, însăși definiția termenului va fi o chestiune ce ține de trecut. Totuși, granițele există în mințile oamenilor. Cea mai sigură închisoare este închisoarea gândurilor și a minții. Numai când oamenii vor învăța să depășească frontierele din mintea lor - atunci vor evolua. Ne simțim siguri în spatele unor frontiere, dar, de fapt, granițele sunt, în sine, mai periculoase decât o lume în care ele nu ar exista. În spatele unor bariere ale minții devenim roboți, sclavi ai unor concepte sau perspective. Chiar vrem să trăim în spatele unor granițe ca niște gratii? Gândiți-vă, când ați făcut ultima dată ceva inedit? Controversat? Acum gândiți-vă. Inedit, prin ochii cui? Controversat, după ce fel de definiție? Ce face „normalul” să devină normal? Ce face „ceea se obisnuiește” să fie „ceea ce se obișnuiește”? Este „obișnuitul” bun? Pentru cine?
Nu cred că toate legile trebuie respectate întotdeauna. Dacă ar fi fost așa, nicio reglementare nu ar mai fi fost schimbată niciodată.
- Gabriel Hallevy, profesor de Drept la cea mai mare facultate de profil din Israel
avocatnet.ro: Dacă ar trebui să explicați unui copil de șase ani ce sunt legile și de ce trebuie ele să existe, ce i-ați răspunde?
Gabriel Hallevy: Nu cred că toate legile trebuie respectate întotdeauna. Dacă ar fi fost așa, nicio reglementare nu ar mai fi fost schimbată niciodată. Unele reguli sunt greșite, unele sunt anacronice, unele au fost potrivite într-un anumit moment istoric și așa mai departe. Deci, în esență, legea este o colecție de reguli despre care noi decidem că trebuie să fie respectate. E adevărat că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, dar, în același timp, nici legea nu trebuie să fie mai presus de fiecare dintre noi. Timp de generații, femeile nu aveau dreptul să voteze, să dețină proprietăți sau să fie independente. Ar trebui ca o lege ca asta să fie respectată? Această lege nu respectă oamenii (femeile, în acest caz), deci de ce să fie justificată respectarea ei? Avem puterea de a decide ce e bine și ce este rău, dar chiar ne folosim de această putere? Și când o facem, chiar ne folosim această putere pentru a face bine? O folosim în beneficiul tuturor? Dacă preferăm binele care servește intereselor noastre personale și înguste, ce se întâmplă când devenim noi înșiși o minoritate? Așadar, cum am spus mai devreme, legea este o colecție de reguli pe care noi decidem să le respectăm.
avocatnet.ro: Haideți să vorbim un pic despre „dilema tramvaiului” aplicată industriei producătoare de mașini (celebra-deja dilemă morală: dacă un tramvai scăpat de sub control se îndreaptă pe linie către cinci muncitori care nu bănuiesc nimic, dar noi avem puterea de a-l devia pe altă linie unde lucrează un singur om, ce facem? - n.red). Cum credeți că ar trebui rezolvată această dilemă de către mașinile autonome ale viitorului (există o discuție largă despre ce se întâmplă în cazul unui accident - se prioritizează salvarea ocupanților mașinii sau pietonii aflați în calea mașinii?) În eventualitatea unui accident, ce credeți: ar trebui protejați pasagerii mașinii sau pietonii?
Gabriel Hallevy: Toată lumea ar trebui protejată. Asta e este mai degrabă o întrebare socială decât una legală. În multe țări, sunt plătite daune tuturor persoanelor implicate într-un accident, indiferent de gradul de responsabilitate pentru incidentul rutier. Aceasta este o decizie socială în beneficiul tuturor. În ceea ce privește responsabilitatea pentru un accident, nu întotdeauna există un vinovat. Câteodată circumstanțele fac un accident inevitabil, și cu toate astea, există daune. Când sunt implicate mașini autonome, lucrurile devin și mai simple, pentru că nu căutăm o persoană pe care să o învinovățim, ci ar trebui să căutăm o soluție corectă, obiectivă și eficientă.
Îl puteți vedea live pe Gabriel Hallevy la ediția de anul acesta a TEDxBucharest, care va aborda tema « Crossing Boundaries » și va avea loc pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2018, la Auditorium Pallady. Evenimentul celebrează 10 ani de existență a TEDxBucharest, fiind dublu motiv de sărbătoare: o ediție specială care sa va desfășura pe parcursul a două zile chiar în perioada care marchează centenarul. Toți cititorii avocatnet.ro au preț preferențial la biletele pentru această ediție aniversară în care peste 20 de invitați vin să povestească cum au reușit să-și depășească barierele, cum s-au motivat și ce i-a ajutat să-și urmeze visul. Biletele se pot achiziționa pe www.tedxbucharest.ro, iar ca să beneficiați de reducerea de 15% la prețul biletului, utilizați codul TEDxJustice la achiziția lor în platformă.
Comentarii articol (0)