Mai exact, este vorba despre o propunere legislativă care prevedea că punctul-amendă urma să fie calculat în funcție de ISR. Astfel, un punct-amendă urma să reprezinte “20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.
În condițiile în care cuantumul ISR este de 500 de lei, punctul-amendă ar fi avut o valoare de 100 de lei, ceea ce ar fi reprezentat o scădere a valorilor amenzilor de circulație față de cele aplicate în prezent.
În prezent, conform legislației, punctul-amendă este stabilit în raport cu salariul minim pe economie, reprezentând, mai exact, 10% din acesta. Totuși, în ultimii ani, autoritățile au înghețat valoarea punctului-amendă la 145 de lei. În lipsa înghețării, punctul-amendă ar fi trebuit să fie acum la valoarea de 230 de lei.
Conform legislației în vigoare, ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat, inclusiv indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația pentru copii.
Atenţie! Proiectul NU se poate aplica. Din moment ce a fost respins de Camera Deputaților, ca For decizional, documentul și-a încetat traseul legislativ.
Comentarii articol (2)