ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Senatul a respins creșterea etapizată a salariului minim până ar atinge 60% din salariul mediu
Senatul a respins marți propunerea legislativă prin care salariul minim brut ar fi ajuns până la 60% din valoarea câştigului salarial mediu brut, până la sfârşitul anului 2024, printr-o creştere etapizată care ar fi trebuit să debuteze la începutul lui 2022.
Articolul continuă mai jos
Proiectul legislativ prevedea ca, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut să crească în tranşe anuale egale pentru a ajunge să reprezinte, până la 31 decembrie 2024, 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Deși votul Senatului a fost de respingere, deputații vor avea ultimul cuvânt.
De asemenea, prin acest proiect, iniţiatorii voiau ca, din 2025, salariul minim să fie actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim şi cel mediu, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior.
Câștigul salarial mediu brut este, în anul 2021, de numai 5.380 lei, adică mai mic decât cuantumul din 2020, când acesta a fost de 5.429 lei.
În același timp, salariul minim brut în 2021 a fost stabilit de către Guvern la 2.300 lei.
Iniţiatorii proiectului urmăresc, prin această propunere, corelarea procentuală a valorii salariului minim naţional brut cu cea a câştigului mediu salarial, pentru a conferi o garanţie reală asigurării unui nivel de trai decent pentru cetăţeni.
Acesta nu este primul proiect legislativ de acest fel. În luna noiembrie a anului trecut,
Camera Deputaţilor a respins definitiv o propunere similară, ce urmărea creşterea etapizată, de la începutul acestui an, a salariului minim brut până la 60% din câştigul mediu salarial până la finalul lui 2024.
Important! Proiectul legislativ trebuie adoptat de Camera Deputaților pentru a se aplica. Deși votul Senatului este contra, deputații pot decide adoptarea lui. Ulterior, trebuie promulgat de către preşedintele statului și publicat în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)