Propunerea legislativă a fost respinsă de deputaţi, după ce în luna mai a primit votul favorabil al senatorilor. În acest mod, proiectul şi-a încetat parcursul legislativ şi NU va putea să se aplice.
Concret, propunerea prevedea creșterea în tranșe, de la începutul anului viitor și până la sfârșitul anului 2024, a raportului dintre salariul minim brut și câştigul salarial mediu brut, astfel încât salariul minim să ajungă să reprezinte 60% din cel mediu.
După cum susțineau inițiatorii propunerii, această măsură viza, printre altele, garantarea asigurării condițiilor minime de trai decent pentru populație, diminuarea migrației forței de muncă locale, reducerea șomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim și colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat.
De asemenea, așa cum se arăta și în expunerea de motive ce însoţea propunerea, aceasta venise în contextul în care, de la începutul anului, se află în dezbatere la nivel european un proiect ce are ca scop stabilirea unei formule unitare de calcul pentru salariul minim în UE.
De altfel, o propunere a guvernanților apărută în 2018 conținea aceeași măsură, respectiv legarea salariului minim de salariul mediu, dar valoarea pe care ar fi trebuit să o reprezinte în acest an salariul minim în raport cu cel mediu era de doar 45%, nu de 60%, așa cum apare în propunerea respinsă de deputaţi. Această regulă de stabilire a salariului minim nu a fost cuprinsă într-un proiect de act normativ și n-a mai ajuns să se aplice.
Important! Proiectul a fost respins definitiv de Parlament şi nu va putea să se aplice.
Comentarii articol (9)