1. Poate cea mai importantă schimbare adusă în legislație în 2018 pentru PFA-uri este introducerea declarației unice în domeniul fiscal, care a scos din peisaj odată cu venirea sa șapte declarații fiscale importante (formularele 200, 201, 220, 221, 600, 604 și 605). Declarația se folosește pentru impozitarea veniturilor realizate în țară sau în străinătate și stă la baza unui mecanism de autoimpunere: până la 15 martie, an de an, contribuabilul care obține astfel de venituri depune declarația și face o estimare a sumelor pe care crede că le va încasa și își stabilește singur cât are de plătit la impozit și contribuții sociale. Apoi, are tot anul la dispoziție să facă regularizări și să achite, puțin câte puțin, sumele la stat. Partea bună este că PFA-urile se pot folosi de Spațiul Privat Virtual pentru a completa online această declarație.
2. S-a stabilit ca plata impozitului pe venit și a contribuțiilor la pensii și sănătate stabilite prin declarația unică să se facă în contul unic 55.04 “Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”.
3. Pentru PFA-uri, începând din 2018, obligația de a plăti aceste contribuții sociale apare dacă veniturile dintr-un an sunt de cel puțin 12 salarii minime brute. Cum s-a stabilit că salariul minim crește de la 1 ianuarie 2019, asta înseamnă că PFA-urile, care în 2018 s-au raportat la plafonul de 22.800 de lei, se raportează, de acum, la plafonul de 24.960 de lei.
4. Completarea Registrului de evidență fiscală este obligatorie pentru contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se face în sistem real, adică, în principal, pentru PFA-uri, în vederea stabilirii venitului net anual, conform Codului fiscal. La început de 2018 a fost oficializat și modelul acestui registru de evidență.
5. Începând din toamna care a trecut, PFA-urile care au nevoie de mână de lucru zilieră pentru activități sezoniere pot să scrie primăriei din localitatea în care sunt stabilite pentru a beneficia de forță de muncă din rândul beneficiarilor de ajutor social. Desigur, acele persoane vor trebui plătite, prin negociere directă între PFA-ul beneficiar al lucrării și prestator, cu respectarea reglementării legale a muncii ziliere.
7. PFA-urile care se asigură la sănătate plătind contribuții prin declarația unică sunt, de acum, asigurate automat încă de la depunerea declarației unice, iar nu de la prima plată a contribuției la sănătate (din moment ce momentele pot foarte bine să nu coincidă).
Comentarii articol (1)