1. Mașinile trec de inspecția tehnică periodică doar dacă au defecte minore. În cazul în care există defecte mai grave, acestea trebuie remediate în cel mult 30 de zile. De asemenea, în acel caz, în cel mult 30 de zile se va face o nouă inspecție.
2. Frecvența desfășurării ITP depinde de vechimea mașinii: mai exact, mașinilor mai vechi de 12 ani trebuie să li se facă ITP în fiecare an. Până la începutul anului 2018, ITP la asemenea mașini trebuia să se facă la doi ani.
3. Iar primul ITP, în cazul mașinilor noi, se face după trei ani. Bineînțeles, ulterior primei inspecții, se va face câte o inspecție la doi ani, perioada de trei ani fiind aplicabilă doar în cazul primei inspecții. După ce se depășește vechimea de 12 ani, inspecția trebuie făcută anual.
4. Însă ce se întâmplă la expirarea ITP? Înmatricularea se suspendă, de drept, ceea ce înseamnă că șoferii care circulă cu mașini care au ITP-ul expirat riscă două tipuri de amenzi: una pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.
Bonus: Ai o mașină înmatriculată pe care nu o conduci și o ții parcată în curte? Chiar și asa, trebuie să ai încheiată o asigurare de răspundere civilă (supranumită polița RCA). În caz contrar, riști o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei și pierderea certificatului de înmatriculare al mașinii.
Comentarii articol (7)